Waarom is mijn telefoon zo traag? Redenen waarom je telefoon traag wordt en hoe je hem sneller kunt maken (2023)

Lezers zoals u helpen Pocket-lint. Wanneer u een aankoop doet via links op onze site, kunnen wij een affiliate commissie verdienen. Meer lezen.

Als je je telefoon al lang in je bezit hebt, is de kans groot dat je hebt gemerkt dat hij trager en minder snel reageert dan vroeger. Zelfs de beste telefoons worden langzaam maar zeker traag zonder enige zorg en aandacht. Of je nu een Android-telefoon of een Apple iPhone hebt.

Maar maak je geen zorgen, we hebben een aantal tips om dit probleem tot een minimum te beperken en de snelheid terug te brengen.

POCKET-LINT VIDEO OF THE DAY

SCROLL TO CONTINUE WITH CONTENT

 • Android voor beginners: Tips en trucs voor je nieuwe smartphone
 • Apple iPhone 14/14 Pro tips en trucs: 16 geweldige iOS 16-functies om te proberen
Waarom is mijn telefoon zo traag? Redenen waarom je telefoon traag wordt en hoe je hem sneller kunt maken (1)

Zet je telefoon uit en weer aan

Het is misschien een beetje cliché, maar soms zijn de makkelijkste oplossingen de beste. Je telefoon uit- en weer aanzetten kan op verschillende manieren helpen. Als je je telefoon nooit uitschakelt en hem 's nachts gewoon laat opladen en overdag gebruikt, kan het opnieuw opstarten de zaken versnellen.

Je telefoon opnieuw opstarten kan helpen door het geheugen vrij te maken en de boel wat op te frissen. We hebben gidsen geschreven over hoe je je iPhone opnieuw opstart, je Pixel opnieuw opstart en hoe je je Samsung Galaxy telefoon uitschakelt. We raden je aan die gidsen te bekijken en dat uit te proberen voordat je verder gaat, want misschien vind je dat alleen al genoeg.

Wis eerst je cache

Als het niet je hele telefoon is die traag is, maar alleen bepaalde apps die problemen geven, dan kan het heel goed aan de cache liggen. Het is mogelijk om de cache van een app te wissen en mogelijke problemen te verhelpen. Caching kan je telefoon helpen soepel te werken, maar het kan soms ook problemen veroorzaken die juist het tegenovergestelde doen en je telefoon vertragen.

We hebben gidsen geschreven over hoe je dit voor jouw specifieke telefoon kunt doen, dus probeer dat ook eens:

 • Hoe de cache op je Android-telefoon te wissen en waarom je dat zou moeten doen
 • Hoe je de cache van je iPhone wist en wat er gebeurt als je dat doet
Waarom is mijn telefoon zo traag? Redenen waarom je telefoon traag wordt en hoe je hem sneller kunt maken (3)

Opslagruimte op je telefoon vrijmaken

Na verloop van tijd zul je merken dat de opslagruimte van je telefoon vol raakt met alle dingen die je hebt geïnstalleerd, bestanden die je hebt gedownload of foto's die je hebt gemaakt. Je hebt maar zoveel interne opslagruimte en hoe voller die wordt, hoe meer problemen dat kan veroorzaken. Zonder vrije ruimte heeft je telefoon minder geheugen om mee te werken en dit kan leiden tot prestatieproblemen waardoor je telefoon traag aanvoelt en niet meer reageert.

Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om wat van die ruimte vrij te maken en weer bruikbaar te maken. Dit omvat het verwijderen van ongewenste apps, het verwijderen van je foto's, het legen van je prullenbak en meer. Het verwijderen van grote ongebruikte games en apps die je zelden aanraakt is een van de makkelijkste dingen om te doen. Het zal je verbazen hoeveel verschil het kan maken als je begint met opruimen.

We hebben in detail uitgelegd hoe je dit doet met zowel Android- als iOS-apparaten:

 • Is de opslagruimte op je iPhone vol? Zo maak je ruimte vrij op je iPhone
 • Hoe je opslagruimte op je Android-telefoon vrijmaakt en de prestaties verbetert
Waarom is mijn telefoon zo traag? Redenen waarom je telefoon traag wordt en hoe je hem sneller kunt maken (4)

Uw telefoon bijwerken

Als je niet op de hoogte blijft van de nieuwste updates, kan het helpen om te controleren of er systeemupdates voor je telefoon zijn en deze te installeren. Telefoonfabrikanten brengen uiteindelijk zowel beveiligings- als software-updates uit voor telefoons die problemen kunnen verhelpen. Deze zijn het installeren waard, wat je ook doet, maar ze kunnen ook nuttig zijn om problemen aan te pakken.

We hebben opnieuw gedetailleerde gidsen geschreven over hoe je dit met verschillende telefoons kunt doen:

 • Hoe uw iPhone bij te werken
 • Hoe krijg je de Android 14 beta op je telefoon?
Waarom is mijn telefoon zo traag? Redenen waarom je telefoon traag wordt en hoe je hem sneller kunt maken (5)

Fabrieksreset van je telefoon

Als al het andere faalt, kan een fabrieksreset een verstandige stap zijn. Dit is een beetje drastisch omdat je dan alle gegevens, apps en meer op je telefoon verliest en je alles opnieuw moet downloaden en opnieuw moet inloggen op accounts, maar het kan ook helpen om eventuele problemen weg te vegen en opnieuw te beginnen.

Het is mogelijk om de meeste apparaten, waaronder zowel Android- als iOS-telefoons, met relatief gemak te resetten, maar we raden aan om eerst de andere opties uit te proberen, omdat deze methode je telefoon terugbrengt in de staat waarin hij verkeerde toen je hem kocht. Volg onze gidsen om erachter te komen hoe je dit doet:

 • Hoe uw Android-telefoon in de fabriek te resetten en al uw gegevens te wissen
 • Hoe u uw iPhone in vijf stappen snel een fabrieksreset of volledig kunt wissen

Controleer uw breedbandsnelheid

Een ding om in gedachten te houden is dat soms je telefoon traag is niet echt je telefoon maar je verbinding met het internet. Als je merkt dat apps langzaam laden of je toestel traag aanvoelt is dat één ding, maar webpagina's die traag laden of video's die bufferen kunnen aan het signaal liggen.

Wij raden u aan te controleren of u de beste snelheden uit uw breedband thuis haalt. U kunt de internetsnelheid die u krijgt snel testen met deze gratis Speedtest-apps. Als die een lage score laat zien, kunt u overwegen uw routerinstellingen aan te passen of te investeren in beter internet thuis. Vooral als je telefoon merkbaar langzamer is als je thuis op je Wi-Fi-verbinding zit, maar sneller als je onderweg bent met een 5G-verbinding.

Als je denkt dat je telefoon traag is, loont het soms om ook kleine veranderingen aan te brengen. Eén ding dat je kunt doen is stoppen met het gebruik van widgets, vooral als de widgets dynamisch zijn en regelmatig op de achtergrond worden bijgewerkt. Sommige widgets kunnen veel bronnen gebruiken en als je er veel van gebruikt op je telefoon, kan dat tot problemen leiden. Het is misschien het overwegen waard om ze te verwijderen, samen met andere apps die je verwijdert.

 • Widgets toevoegen aan het startscherm van je iPhone
Waarom is mijn telefoon zo traag? Redenen waarom je telefoon traag wordt en hoe je hem sneller kunt maken (6)

Locatie tracking uitschakelen

Een ander ding dat regelmatig wordt bijgewerkt en gegevens heen en weer stuurt vanaf je telefoon is locatiebepaling. Apps en navigatietools kunnen locatietracering gebruiken om uw gebruikerservaring te verbeteren, maar dit soort tracking kan ook een negatieve invloed hebben op zowel de levensduur van uw batterij als de snelheid van uw telefoon. Het kan de moeite waard zijn om te proberen deze locatietracering uit te schakelen om te zien of dit uw problemen helpt verlichten.

Waarom is mijn telefoon zo traag? Redenen waarom je telefoon traag wordt en hoe je hem sneller kunt maken (7)

Overweeg een upgrade

Helaas wordt de hardware in je toestel na verloop van tijd minder efficiënt. De batterij is meestal een van de eerste tekenen van problemen wanneer deze niet langer de lading vasthoudt, maar andere tekenen van veroudering kunnen ook opduiken. Een trage telefoon is een pijnlijk teken dat het misschien tijd is voor een upgrade. Het is een ongelukkig feit van modern techbezit dat je uiteindelijk moet upgraden. Of dat nu komt door geplande veroudering of omdat je geen systeemupdates meer krijgt omdat je telefoon als "te oud" wordt gezien en merken er geen updates meer voor uitbrengen.

Als je al onze andere aanbevelingen hebt geprobeerd en je hebt nog steeds het gevoel dat je telefoon frustrerend traag is, dan is het misschien tijd om een upgrade te overwegen. Gelukkig zijn er genoeg geweldige telefoons op de markt en ook een aantal briljante mid-range en budget telefoons. Upgraden hoeft dus niet pijnlijk te zijn.

Waarom worden telefoons trager?

Er zijn veel verschillende redenen waarom een telefoon langzamer wordt en na verloop van tijd een probleem wordt. Natuurlijk heeft slijtage enige invloed op hoe goed een telefoon werkt. Na een paar jaar gebruik zal de batterij van je telefoon om te beginnen in kwaliteit achteruit zijn gegaan. Dit kan invloed hebben op hoe lang de batterij meegaat, maar het kan ook betekenen dat slimme batterijbeheersystemen op softwareniveau uw telefoon vertragen zodat de batterij overdag minder snel leegloopt.

Zaken als de spaarstand op de iPhone en de batterijbesparing op Android-telefoons kunnen dan een negatief effect hebben op de prestaties.

Een van de belangrijkste dingen die een telefoon vertragen is gewoon standaard gebruik. Als je je telefoon veel gebruikt en je hebt hem al een paar jaar of langer, dan is de kans groot dat je veel apps hebt gedownload, veel foto's hebt gemaakt en ook veel bestanden hebt gedownload. Dit alles vult de opslagruimte op je telefoon en misschien heb je er niet of nauwelijks over nagedacht om die opslagruimte op enig moment op te ruimen. Je telefoon raakt dan verstopt en kampt met opslagproblemen waardoor hij traag en log aanvoelt. Gelukkig kunnen dit soort problemen eenvoudig worden opgelost.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mrs. Angelic Larkin

Last Updated: 08/04/2023

Views: 5815

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mrs. Angelic Larkin

Birthday: 1992-06-28

Address: Apt. 413 8275 Mueller Overpass, South Magnolia, IA 99527-6023

Phone: +6824704719725

Job: District Real-Estate Facilitator

Hobby: Letterboxing, Vacation, Poi, Homebrewing, Mountain biking, Slacklining, Cabaret

Introduction: My name is Mrs. Angelic Larkin, I am a cute, charming, funny, determined, inexpensive, joyous, cheerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.