Samsung Galaxy S21 FE 5G - Test - Tek.no (2023)

Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy S21 FE 5G

Det er et pussig valg å slippe Galaxy S21 FE i 2022.

Samsung Galaxy S21 FE 5G - Test - Tek.no (1)

Finn Jarle Kvalheim

Samsung Galaxy S21 FE 5G - Test - Tek.no (3)

Innhold

  Litt i likeste lagetVinninga går opp i spinningaFersk programvare og lang tids støtteFortsatt ok kameraYtelsenEn flott telefon i vanlig brukEn telefon som koster mer, men ikke gir mer

Galaxy S21 FE ble telefonen som nesten ikke kom på markedet, skal vi tro ryktene. Nå er den her likevel, akkurat idet Galaxy S21-serien forøvrig er i ferd med å runde av. Med seg har den en stiv prislapp som det ikke er helt enkelt å bli klok på.

For hva er egentlig en «FE»-telefon fra Samsung? Forkortelsen står for «Fan Edition» - dette er, skal vi tro kreative markedsførere i Samsung, telefonene der tilbakemeldinger fra selskapets fanbase tas på alvor. Der overflødighet er sløyfet og der kjernebrukerne får akkurat det som trengs til en fornuftig pris - delvis fundert i at man ikke betaler for en haug gimmicker man ikke trenger.

Grunnen til at vi i Tek er litt ekstra opptatt av årets FE-modell er fordi den forrige var ekstremt god, og den var det sammenliknet med «hovedmodeller» i S20-serien som ikke levde helt opp. Det betyr store forskjeller i entusiasme i et år der toppmodellene til Samsung har holdt det de har lovet i mye større grad. Når også Galaxy S21 har vært på «salg» til 6500 kroner på tvers av tre måneder, mer eller mindre siden Black Friday, begynner det å bli en nøtt å se hvordan Galaxy S21 FE skal være verdt 1700 ekstra riksdaler.

Les også

Gjennomført toppmodell fra topp til tå2. feb. 2021

Samsung Galaxy S21 FE 5G - Test - Tek.no (5)

8

(Video) XIAOMI 12 VS SAMSUNG S21 FE | FULL COMPARISON | GHANZ TEKNO

Meget bra

Samsung Galaxy S21 FE 5G - Test - Tek.no (6)

Samsung Galaxy S21 FE 5G SM-G990B (6GB RAM) 128GB

8

Meget bra

Samsung Galaxy S21 FE 5G - Test - Tek.no (7)

Årets S21 FE er ikke gigahitten fjorårets S20 FE var, men god er den.

Fordeler

 • +

  Flott skjerm

 • +

  Tar gode bilder

 • +

  Pent og vanntett ytre

 • +

  Oppdateres forholdsvis lenge

Ting å tenke på

 • Kostbar for sin spesifikasjon

 • Litt ytelseslugg av og til

 • Kunstig dyr sammenliknet med vanlig S21

Litt i likeste laget

Galaxy S21 FE har bakside i plast, og den er helt synlig i plast. Sånn sett en ærligere sak enn billigste vanlige S21 som også er i plast, men ser ut som de andre to modellene i serien der baksiden egentlig er i glass. Det sagt kan plast tåle mer støt enn glass, selv om styrken mot slitasje er dårligere, så mange foretrekker plast fremfor dyre reparasjoner hvis de bruker telefonene sine hardt.

Plastpreget er synlig og får kanskje telefonen til å minne litt mer om Galaxy A-serien i utseende, men noen særlig negativ påvirkning på kvalitetsinntrykket gjør det ikke. Annet enn at glass normalt er et dyrere materiale - og vi jo vet at dette ikke er en spesielt billig telefon.

Kamerahumpen på baksiden er nokså likt utformet som på de andre S21-modellene, men zoom-kameraet har litt annet innhold, som vi kommer tilbake til.

Samsung Galaxy S21 FE 5G - Test - Tek.no (8)

Vinninga går opp i spinninga

Den store gevinsten ved S20 FE var at den var rask og smidig der de andre europeiske S20-modellene var litt dorske og buggete. Det skyldtes en Snapdragon-prosessor som ellers kun sto i de amerikanske S20-modellene. Vi fikk flere tilbakemeldinger på testene av norske telefoner om at tester andre steder i verden viste til bedre ytelse. Og i stor grad handlet nok forskjellen om nettopp det - flere tester av Samsungs Exynos-brikker fra europeiske modeller mot Snapdragon-brikker fra amerikanske modeller viste lavere strømforbruk, mindre varme og bedre stabilitet i de amerikanske modellene.

Galaxy S20 FE ble altså en hit til dels fordi den holdt det den lovet og føltes som en skikkelig toppmodell.

I årets utgaver er det litt leit å konstatere at billigste S21 FE er vesentlig dyrere enn billigste vanlige S21 og da leveres med mindre RAM. En potensielt litt kraftigere prosessor hjelper ikke så veldig mye når andre spesifikasjoner blir så magre at man faktisk kan merke det allerede i dag. En telefon til over 8000 burde ha alt den trenger for å fremstå som «fremtidssikker». Skal du gå for en S21 FE er vår anbefaling at du i hvert fall tar steget opp fra den med 6 GB RAM, selv om den for det meste er rask.

Da lander prisen på 9.000 kroner - gode 2.500 mer enn for en vanlig Galaxy S21.

(Video) Samsung Galaxy S21 fe Network Problem fix ✔️

Samsung Galaxy S21 FE 5G - Test - Tek.no (9)

Fersk programvare og lang tids støtte

Skjermen er en knallgod og lyssterk Super AMOLED-skjerm. Den har lavere oppløsning enn de øvrige S21-modellene, og den er på «mellomstørrelsen» 6,4 tommer som er litt større enn den billigste S21-utgaven og litt mindre enn de to største, med S21+ som billigste modell. Her er det også 120-hertz skjermoppdatering som gjør den god å se på over lang tid og gir myke og hakkefrie panoreringer og skrollinger.

På skjermen flyter Android 12 rett ut av esken. De andre S21-modellene må oppgradere til det, mens her får du det med. Kjekt nok, og betyr antakelig at Android 12 ikke teller som et av de tre større oppdateringene Samsung lover for telefonene sine.

I praksis er det dog relativt små forskjeller fra Android 11, der de mest merkbare har med måten personvern håndteres og varsles for, ved små beskjeder hver gang kameraet brukes for eksempel. Uansett får også Galaxy S21 denne oppdateringen.

Samsung Galaxy S21 FE 5G - Test - Tek.no (10)

Fortsatt ok kamera

De to viktigste kameraene i S21 FE er de samme som i de andre to rimeligste S21-modellene. Det betyr et godt hovedkamera og en ålreit ultravidvinkel.

Et ekstremt høyoppløst zoom-kamera er byttet ut med en variant som har lavere oppløsning, men større zoom i glasset på denne telefonen. Zoom er ingen kjempeprioritet for noen av S21-modellene, og altså heller ikke for denne, som lager bilder 8 megapikslers oppløsning. De blir helt ok hvis lyset er greit, men det er også det, og du kommer ikke kjempenærme. S21 Ultra er telefonen for deg som vil zoome langt, og på tilbud har den vært nede i rundt 10.000 kroner - altså ikke vanvittig langt over S21 FE-modellene det heller, så lenge du ser an tidspunktet du slår til på.

I praksis tar du omtrent de samme bildene med en S21 FE som med de andre S21-modellene - naturligvis foruten S21 Ultra, som har ett av de beste kameraoppsettene uansett telefon der ute.

Som vanlig for Samsung-mobiler er styrkene i eksponering og fargebehandling. Bildene popper enten du ser dem på OLED-skjermen eller legger dem på nettet via Instagram, Facebook eller andre tjenester. Også følsomheten i mørke er ok for hovedkameraet. I noen sammenhenger merker jeg at kameraet tar uskarpe bilder - og det er litt vanskelig å være sikker på om det er bevegelsesuskarphet på grunn av lang eksponering eller fokustrøbbel, men jeg heller mot at det er sistnevnte. Det virker spesielt å skje for de «kjappeste knipsene» med mye snø og mye lys på en gang. For ordens skyld; det er kronglete forhold for ethvert kamera.

Kameraappen er ellers forholdsvis god, men på S21 FE merkes det noen ganger tregheter når jeg går inn og ut av kameraet, og spesielt behandling av mørkebilder kan ta ganske lang tid på denne telefonen.

Ytelsen

Den målte ytelsen er for det meste sammenliknbar med de andre Galaxy S21-telefonene. I Antutu måler telefonen relativt høyt over sine slektninger på første forsøk, men det er en svært langvarig og grafisk krevende test - så på de påfølgende gjennomgangene sank sluttkarakteren fra rundt 730.000 poeng til 680.000 til 700.000. Det er fortsatt noe høyere, men ikke mye høyere, og mer på linje med for eksempel Galaxy Z Fold 3 som deler samme prosessor.

Ellers ser målingene til forveksling like ut de som kommer fra de øvrige Galaxy S21-telefonene.

Det er viktig å få med at ren, målt ytelse fra prosessor kan påvirkes negativt av andre flaskehalser i systemet. Det kan være programvare som ikke virker slik den bør, større eller lavere oppløsning i skjermen, treg lagring eller lite RAM. For S21 FEs del er det som nevnt mindre RAM i inngangsmodellen enn i billigste vanlige S21. Og det er antakeligvis det vi merker når den av og til tar seg en pause i menyflyten.

Samsung Galaxy S21 FE 5G - Test - Tek.no (11)

En flott telefon i vanlig bruk

Halvannen til to dagers brukstid burde være oppnåelig for de fleste med S21 FE, og lydkvaliteten under samtale er upåklagelig - som vi forventer fra en stor aktør som Samsung. Berøringsresponsen fra skjermen er både kjapp og presis, og gjør det lekende lett å taste «høl i huet» på eventuelle meldingsmottakere til alle døgnets tider.

To kraftige stereohøyttalere gjør telefonen lett å høre når den ringer, og grei å bruke også uten hodetelefoner eller Bluetooth-høyttaler attåt.

Som vanlig med OneUI-menyene fra Samsung har du en app for det meste inkludert - noen steder oppleves det som litt mye av det gode. Spesielt hvis du kommer fra andre mobilmerker og er vant til å bruke Google som tjenesteleverandør for apper og passordhåndtering er det litt forvirrende når Samsung plutselig både vil fylle ut passordene for deg og oppdatere apper via sin egen appbutikk.

I min bruk får Galaxy S21 FE rundt halvannen dags brukstid. En forsiktig bruker bør kunne dra den opp mot to døgn, mens du som bruker den nokså konstant kanskje må lade daglig. Den har såpass grei batteritid at du neppe vil ha stor bruk for en powerbank ved siden av.

Som sine Galaxy-søsken ønsker S21 FE å informere deg om alt mulig når den er ny. Heldigvis er den «ærlig» på hvilke apper som sist varslet deg i varslingsmenyen, slik at du kan skru av uønsket gnål relativt enkelt. Etter hvert som man får temmet varslingslysten en smule blir S21 FE, som de andre telefonene i serien rimelig god å bruke.

Samsung Galaxy S21 FE 5G - Test - Tek.no (12)

En telefon som koster mer, men ikke gir mer

Det største problemet med Galaxy S21 FE er egentlig prisen. Fra FE-produktene har vi vært vant til å få «nesten det samme for litt mindre». Og sammenliknet med en veiledende pris på rett over 9.000 kroner for den vanlige Galaxy S21-modellen stemmer det, såvidt, i år også. Men ikke i praksis. For hvis du jakter litt tilbud får du inngangsmodellen av Galaxy S21 for mellom 6.500 og 7.000 kroner. Da kommer S21 FE til kort - selv om det er en skikkelig god telefon.

For du får i praksis også litt mindre her. Du får en skjerm med lavere oppløsning, selv om det ikke egentlig merkes. Og du får mindre RAM som gjør telefonen litt tregere når du veksler mellom tyngre apper eller gjør ting som å fotografere. Det er viktig å vite at tyngre apper, og tung bruk, ikke trenger å være «ting som svært avanserte brukere driver med» - men helt vanlige, litt store apper så som Snapchat eller ett av spillene du fordriver tiden med.

Samsung Galaxy S21 FE 5G - Test - Tek.no (13)

Skal du ha en S21 FE som har like mye RAM som den gamle inngangsmodellen (8 GB) betaler du omtrent 9.000 kroner. Den utgaven kan det være verdt å velge, siden den er nyere og vil oppdateres lenger tid fremover enn originalene. Men gitt at alt det andre er så likt - er det det eneste du får ekstra ved å gå opp det som fort er mer enn 2.000 kroner. Dermed blir det en tung avveining.

Galaxy S21 FE blir dermed en god, men dessverre for anonym telefon som slås litt ihjel av sine eksisterende seriesøsken som pumpes ut til svært gode priser for tiden. Du blir ikke misfornøyd med en S21 FE, men en vanlig S21 til god pris gir deg langt mer for pengene.

PS! Det er ett års tid siden Galaxy S21-serien ble lansert. Ryktene tilsier nye toppmodeller fra Samsung i februar-mars. Da vil antakelig de gamle S21-modellene pensjoneres, mens S21 FE får leve ved siden av nye modeller. Gitt at prisene på Samsung-telefoner pleier å justeres avhengig av tid og andre lanseringer kan S21 FE 5G være et vesentlig mer økonomisk valg om du leser denne testen i april-mai. Men i skrivende stund fremstår den ikke veldig gunstig.

Samsung Galaxy S21 FE 5G - Test - Tek.no (14)

8

Meget bra

Samsung Galaxy S21 FE 5G - Test - Tek.no (15)

(Video) HUAWEI MATE 40 PRO VS SAMSUNG S21 FE | FULL COMPARISON | GHANZ TEKNO@ghanztekno

Samsung Galaxy S21 FE 5G SM-G990B (6GB RAM) 128GB

8

Meget bra

Samsung Galaxy S21 FE 5G - Test - Tek.no (16)

Årets S21 FE er ikke gigahitten fjorårets S20 FE var, men god er den.

Fordeler

 • +

  Flott skjerm

 • +

  Tar gode bilder

 • +

  Pent og vanntett ytre

 • +

  Oppdateres forholdsvis lenge

Ting å tenke på

 • Kostbar for sin spesifikasjon

 • Litt ytelseslugg av og til

 • Kunstig dyr sammenliknet med vanlig S21

Samsung Galaxy S21 FE 5G - Test - Tek.no (17)

En epletelefon?

Apple iPhone 12 128GB

fra

8090:-

(Video) Samsung Galaxy S21 FE | Encased Case Review

Apples telefoner har gjennom årene fått mye pepper for å være svakere enn samtidige Android-telefoner. De siste par årene har det vært annerledes. Og til tross for litt krangel om reparasjonsmuligheter og -priser, har selskapet vært best på å holde produktene sine aktive og oppdaterte gjennom mange år. I skrivende stund kan du forvente å få rundt sju år med oppdateringer ut av et nylansert produkt. Det betyr at forrige generasjon iPhoner både er lynraske nok til å løpe i ring rundt Galaxy S21 FE på en del områder, samtidig som de fortsatt har en antatt levetid på mer enn fem år. Og dessuten er knapt noen er bedre enn Apple på videoopptak. Appmessig er det jo mye likt om dagen, men i noen fall kommer fortsatt apper først for iOS, og hvis du er opptatt av tilbehør er økosystemet rundt iPhoner fortsatt ekstremt godt. Vanntette og slitesterke er produktene også, med glass foran og bak. Dog liker de ikke støt like godt som en telefon med plast på baksiden.

annonse

Samsung Galaxy S21 FE 5G - Test - Tek.no (18)

En av markedets beste telefoner

OnePlus 9 Pro

fra

7058:-

OnePlus 9 Pro kommer med fabelaktig gode hovedkamera og vidvinkelkamera. Faktisk er den den eneste telefonen i norske butikkhyller med en enorm bildebrikke for ultravidvinkelen. Dermed er den særegent god på de to vanligste typene bilder de fleste av oss tar. Ved siden av det har den et ekstremt godt og raskt menysystem, den har nok av både lagring og RAM og også den skal oppdateres forholdsvis lenge etter OnePlus' planer. Den er vanntett, det følger med hurtiglader og hvis du vil lade den trådløst kan du gjøre det med hele 50 watt effekt hvis du kjøper en lader til 700 kroner ved siden av. I skrivende stund er telefonen 300 kroner rimeligere enn S21 FE - så den raske trådløsladeren vil koste deg omtrent 400 kroner ekstra sammenliknet med bare Galaxy S21 FE (som ikke inkluderer lader i det hele tatt).

annonse

Samsung Galaxy S21 FE 5G - Test - Tek.no (19)

Billigere og bedre

Samsung Galaxy S21 5G SM-G991B 128GB

fra

6907:-

Selv om listeprisen er en tusing opp fra der Galaxy S21 FE starter, får du ofte denne telefonen langt billigere om du titter på tilbud rundtom på internett. Her får du kvassere skjerm og mer RAM - og prismessig kan du spare mye. I motsetning til i fjor er det ingen stor vesensforskjell i kvaliteten på de to typene prosessor du finner i S21 og S21 FE - og dermed forsvinner også en god del av vitsen med å velge FE-utgaven. Det gjenstår i hovedsak to ulemper for S21 sammenliknet med FE-versjonen; den kom for et års tid siden, og har kortere tid med oppdateringer igjen - og skjermen er 0,2 tommer mindre. Utover det er den typisk mulig å få tak i helt nede fra 6500 kroner, og har vært det lenge. Du får mye fint tilbehør for 1700 kroner. Det kan komme greit med siden Samsung ikke lenger inkluderer hurtigladere i esken. Men vær strategisk; listepris for denne er i overkant av 9.000 kroner - finner du den ikke på tilbud er det lurt å ha is i magen før du handler.

annonse

Mer om

SamsungGalaxy S21MobiltesterMobiltelefonerAndroid

annonse

(Video) ⚡️ Review Samsung Galaxy S21 FE 5G: Beneran Bagus atau Gimmick..??

Videos

1. Samsung S21 FE 5G : Change These 20 Settings To Use Your Phone Like A PRO
(ES Techno)
2. S21 Ultra ArmadilloTek Vanguard Case Review and Drop Test
(More With TK)
3. Samsung Galaxy S21 Ultra Armadillotek Vanguard Cases | Unique Features | Best Prices
(4 the love of tech)
4. Samsung Galaxy S21 FE vs. S20 FE Comparison! Specs, Performance, Camera & More
(TechDaily)
5. Samsung Galaxy S21 FE
(Jagat Tekno)
6. Review Samsung Galaxy S21 FE
(Jagat Tekno)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Chrissy Homenick

Last Updated: 10/21/2022

Views: 6495

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Chrissy Homenick

Birthday: 2001-10-22

Address: 611 Kuhn Oval, Feltonbury, NY 02783-3818

Phone: +96619177651654

Job: Mining Representative

Hobby: amateur radio, Sculling, Knife making, Gardening, Watching movies, Gunsmithing, Video gaming

Introduction: My name is Chrissy Homenick, I am a tender, funny, determined, tender, glorious, fancy, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.