Kosten van energie en water - Nibud (2023)

Home Onderwerpen Uitgaven Kosten van energie en water

Je uitgaven aan energie en water zijn maandelijks terugkerende kosten, ook wel vaste lasten genoemd. Wat zijn de gemiddelde kosten van gas, water en elektriciteit? En hoe kun je erop besparen?

Op deze pagina

 • Kosten van gas
 • Kosten van elektriciteit
 • Kosten van water
 • Besparen op energie

Het Nibud heeft cijfers van de gemiddelde uitgaven van huishoudens voor gas, water en elektriciteit. Dat is handig als je gaat verhuizen of een begroting wilt maken. Je kunt zien welke kosten huishoudens maken die lijken op het jouwe.

(Video) TORENHOGE energierekening - Wat moet je NÚ doen?! Tips van Nibud | ID.nl

Kosten van gas

Gas is vaak nodig om het huis te verwarmen. Ook wordt water vaak met gas verwarmd en heb je gas nodig als je een gasfornuis hebt. Hoeveel gas je verbruikt, is vooral afhankelijk van het type woning waarin je woont. Het aantal personen doet er voor gasverbruik minder toe.

De maandelijkse gaskosten bestaan uit het gasverbruik en kosten voor het gebruik van de meter. Je betaalt een voorschot dat berekend wordt op basis van je verbruik van het vorige jaar. Alles is berekend met het BTW-tarief van 9 procent.

Gasverbruik en kosten per maand
WoningtypeGemiddeld verbruik per jaar in m3Kosten per maand in €*
Flat800 237
Tussenwoning1.120324
Hoekwoning1.330381
2 onder 1 kap1.550441
Vrijstaand2.050576
Gemiddeld alle woningen1.190343

Kosten van elektriciteit

Het elektriciteitsverbruik is vooral afhankelijk van het aantal personen in huis. Het gemiddelde verbruik en de maandelijkse kosten per huishouden vind je in de tabel hieronder. De kosten hangen natuurlijk nauw samen met de elektrische apparaten die je gebruikt en hoe zuinig die zijn.

In Nederland betalen we energiebelasting per verbruikte kWh voor elektriciteit en per kuub voor gas. Elk huishouden krijgt hiervan een deel terug in de vorm van een belastingvermindering. Dit bedrag wordt verrekend met de energierekening. Meestal gebeurt dat bij de jaarlijkse elektriciteitsrekening. Lees meer over energiebelasting en –tarieven op de website van de Belastingdienst.

Kosten elektriciteit
Aantal personen in huishoudenGemiddeld verbruik per jaar in kWhKosten per maand in €*
11.800 71
22.810132
33.370165
43.940199
5 of meer4.270219
Gemiddeld per huishouden2.760129

Groene stroom of groen gas

De meeste energiebedrijven bieden ook groene stroom aan. Groene stroom is op een schone, milieuvriendelijke manier opgewekt. Bijvoorbeeld door de wind, zon of water. Bij deze manier van opwekken wordt veel minder of geen schadelijke CO2 uitgestoten.

Bij sommige energiebedrijven is groene stroom iets goedkoper dan gewone elektriciteit. Maar bij andere bedrijven is groene stroom juist duurder. Je kunt ook voor groen gas kiezen. Hierbij wordt het milieu ook minder belast.

(Video) 10 MISVATTINGEN over energie besparen | Energie & Besparen | ID.nl

Tip: Er zijn online vergelijkingssites die prijzen van groene energie met andere elektriciteits- en gasprijzen vergelijken. Waar moet je op letten als je een goede vergelijker wilt vinden? Bij ConsuWijzer vind je hierover onafhankelijk advies.

Energietoeslag

Als een laag inkomen hebt, kun je snel in de problemen komen door de gestegen energieprijzen. De overheid heeft daarom in 2022 een eenmalige energietoeslag beschikbaar gesteld voor huishoudens met een inkomen tot ongeveer 120 procent van het sociaal minimum. Ook in 2023 is de toeslag eenmalig beschikbaar. Je leest er meer over op onze pagina over gemeentelijke regelingen.

Kosten van water

Ook het waterverbruik is afhankelijk van het aantal personen dat in een huis woont. Een derde van het water gaat op aan douchen en baden. De rest aan kleding wassen, naar het toilet gaan en koken. De gemiddelde kosten vind je in de tabel hieronder.

Waterverbruik
Aantal personen in huishoudenGemiddeld verbruik per jaar in m3Kosten per maand in €*
14610
29315
313519
416322
518424

Wassen, douchen en in bad

Wat kost het als je de was doet en droogt? En het nemen van een bad of douche? Dat hangt allemaal af van de manier waarop het water wordt verwarmd en de hoeveelheid water die je verbruikt.

Wat kost een wasbeurt?

Voor een wasbeurt betaal je water, wasmiddel en de afschrijving en onderhoud van de wasmachine. Vooral de energiekosten maken een wasbeurt duurder. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer energie er wordt verbruikt.

Zo betaal je voor een was op 90 graden € 2,24 aan energie, een was op 60 graden € 1,52, bij 40 graden € 1,22 en bij 30 graden ben je € 1,00 aan energiekosten kwijt.

De wasdroger

Bij een condensdroger of droger met luchtafvoer zijn de kosten per droogbeurt ongeveer € 3,10. Het drogen van een was met een wasdroger is duurder dan een wasbeurt. Dat komt omdat er veel warmte en dus energie nodig is.

Kosten van douchen en baden

Een douchebeurt kost gemiddeld 65 liter warm water, bij 9 minuten douchen. Daarvoor betaal je € 1,09 bij een gasboiler en € 1,19 bij een elektrische boiler.

Een bad verbruikt 120 liter warm water per keer. Daarvoor betaal je € 2,26 bij een gasboiler en € 2,79 bij een elektrische boiler.

(Video) Coaches4Ukraine: Housing in the Netherlands - Tips

*Deze kosten zijn gebaseerd op een gemiddeld gastarief van € 3,26 per m3 en gemiddeld elektriciteitstarief van 71,73 eurocent per kWh en een gemiddeld watertarief van € 1,21 per m3 (alles inclusief 9 procent btw). De gemiddelde gas- en elektriciteitstarieven zijn de tarieven van september 2022.

Bron: CBS en Vewin 2022, berekening Nibud 2022

Besparen op energie

Er zijn meerdere manieren om te besparen op de energierekening, ook als je geen budget hebt om grote investeringen te doen. Hieronder geven we de belangrijkste tips.

Slimme meters en vergelijken

Veel energieleveranciers geven via maandelijkse overzichten inzicht in je verbruik. Ook kun je werken met slimme thermostaten, slimme meters en/of handige apps. Hoe meer zicht je houdt op het verbruik, hoe beter je gaat zien waar je kan besparen.

De organisatie Milieu Centraal heeft veel tips en tools die je helpen, waaronder een vergelijker en een Bespaartest.

Tips voor isoleren en ventileren

 • Maak kieren rond ramen en buitendeuren dicht met zelfklevend tochtband of met tochtstrips. Dan blijft de warmte binnen en de kou buiten.
 • Sommige gemeenten helpen huishoudens met weinig geld door isolatiemateriaal gratis aan te bieden. Vraag het eens na bij je gemeente.
 • Goed ventileren is belangrijk. Een droog huis verwarmen kost minder energie dan een vochtig huis. Zorg ook dat lucht goed door je huis kan stromen, via ruimte onder de binnendeuren of roosters in binnendeuren en -muren.

Tips voor slim omgaan met apparaten

 • Heeft de wasmachine een eco-knop of eco-stand, gebruik die dan in plaats van het gewone programma. De was duurt langer, maar kost minder stroom. De eco-stand is 30 procent zuiniger dan het gewone wasprogramma op 40 of 60 graden.
 • Gebruik een energiezuinige wasmachine en droger als je veel wast, zoals met energielabel A++. Deze machines zijn duurder in aanschaf, maar besparen je later veel geld. De verbruikskosten van deze machines zijn namelijk per keer veel lager dan van minder zuinige machines. Een overzicht van energiezuinige apparaten vind je opde website van MilieuCentraal.
 • De meeste wasmiddelen werken heel goed bij lagere temperaturen. Maak er een gewoonte van om zo veel mogelijk op 30° C te wassen.
 • Laat lampen niet onnodig branden en vervang gloeilampen en halogeenlampen door ledverlichting. Start met lampen die vaak aan zijn en veel licht geven. Led-lampen zijn tot 85% zuiniger dan een vergelijkbare gloeilamp en zijn ook zuiniger dan spaarlampen. De levensduur is ook langer.
 • Zet zoveel mogelijk elektrische apparaten echt uit, in plaats van op stand-by. Zo kun je tot wel € 100 per jaar besparen. Denk ook aan de opladers van de telefoon, babyfoon en tandenborstel. Laat ze niet ongebruikt in het stopcontact zitten.
 • Een waterkoker is meestal zuiniger dan een kokendwaterkraan. Kook niet meer water dan nodig is, dat bespaart geld en energie.
 • Ontdooi ingevroren etenswaren in de koelkast en niet in de magnetron. De kou die vrijkomt wordt gebruikt voor de koeling, hierdoor verbruikt de koelkast minder energie.
 • Een laptop is ruim 70% zuiniger in het energiegebruik dan een desktopcomputer met lcd-monitor. Je bespaart jaarlijks gemiddeld € 45,- aan elektriciteit. Het energieverbruik van een tablet is nog weer vijf keer lager dan dat van een laptop.
 • Apparaat vervangen? Let dan op het energielabel. Op de site energielabel.nl/apparaten vind je per apparaat achtergrondinformatie over wat een hoger label oplevert.
 • Kies liever voor een ventilator in plaats van airconditioning. Het gebruik van een airconditioner is flink duurder dan een ventilator en dat scheelt al gauw enkele tientjes per jaar.

Bewuster energie verbruiken

 • Wekelijks douchen in plaats van in bad gaan, bespaart jaarlijks ruim 4.000 liter water en bijna 20 m3 gas.
 • Met een waterbesparende douchekop bespaart een gemiddeld huishouden jaarlijks 7.500 liter warm water en bijna 45 m3 gas.
 • Douche je vijf minuten in plaats van gemiddeld negen minuten, dan bespaart een gemiddeld huishouden 15.000 liter warm water en 60 m3 gas per jaar.
 • Bij zonnig weer kan de was ook buiten drogen.
 • De verwarming een graad lager zetten bespaart ongeveer 7 procent op je energierekening voor verwarmen.
 • Zet je thermostaat ’s avonds op 15 graden. Als je vloerverwarming hebt, is het beter om de thermostaat ’s nachts maximaal 1 tot 2 graden lager te zetten dan overdag. Anders duurt het opwarmen te lang.
 • Gebruik tuinverlichting op zonne-energie.
 • In de zomer als het warm is: Sluit overdag ramen en deuren en open deze pas wanneer het buiten koeler is dan binnen.
 • Een regenton kan jaarlijks honderden liters water besparen. Staat er voor je (klein)kinderen een zwembadje in de tuin? Dan kun je dat water ook hergebruiken om het gazon te wateren.

Meer over uitgaven

 • Huishoudelijke uitgaven

 • Besparen

 • Verzekeren

  (Video) Energiebesparing - Tips (Consumentenbond)

 • Grip op je abonnementen

Videos

1. Koken op GAS vs ELEKTRISCH - Wat is goedkoper? | Calculator | Energie & Besparen | ID.nl
(IDnl)
2. Pincode: Mavo 3 Hoofdstuk 2
(Economie met Jos)
3. bespaar 10 procent gas door dit handig hulpmiddel om hoge verbruik kosten te besparen
(040bouw pyro)
4. 15 ONMISBARE tips voor ENERGIEBESPARING in de KEUKEN! | Energie & Besparen | ID.nl
(IDnl)
5. Noodgedwongen stop voor stichting Net Niet Genoeg dreigt door oplopende energieprijzen
(SCHIE)
6. Wat is goedkoper: Thuiswerken met duur gas of naar kantoor op dure benzine? • Z zoekt uit
(RTL Z)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duane Harber

Last Updated: 03/02/2023

Views: 6529

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duane Harber

Birthday: 1999-10-17

Address: Apt. 404 9899 Magnolia Roads, Port Royceville, ID 78186

Phone: +186911129794335

Job: Human Hospitality Planner

Hobby: Listening to music, Orienteering, Knapping, Dance, Mountain biking, Fishing, Pottery

Introduction: My name is Duane Harber, I am a modern, clever, handsome, fair, agreeable, inexpensive, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.