Financieel onafhankelijk worden (FIRE) – wat zijn je mogelijkheden? (2023)

Fire, oftewel financieel onafhankelijk worden, kan er voor zorgen dat je eerder met pensioen gaat of gewoon veel minder gaat werken. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar er zijn steeds meer mensen die het doen.

Jelle Hermus Financieel onafhankelijk worden (FIRE) – wat zijn je mogelijkheden? (1)

Oprichter van soChicken en het Broednest. Jelle maakt een leuker leven graag zo simpel mogelijk. Hij is gepassioneerd over vooruitgang, duurzaamheid, reizen, technologie en broccoli.

Volg Jelle:

FIRE – de basisfilosofie

Een tijdje geleden heb ik beloofd hier meer over te schrijven. Ik schreef al een beetje over een aantal aspecten van FIRE hier en hier. Maar aangezien het fenomeen eindelijk momentum begint te verzamelen in Nederland duiken we er in dit artikel duiken samen wat dieper in.

FIRE staat voor Financial Independence/Retire Early. Het is een beweging die de afgelopen tien jaar steeds meer aanhangers krijgt, maar het is in werkelijkheid niets nieuws. FIRE is een geavanceerde vorm van lifestyle design. Geavanceerd, omdat het een lange adem vereist en een sterke focus.

Alleen al om die reden is FIRE niet voor iedereen.

Maar voor de mensen die (net als ik) snakken naar vrijheid en onafhankelijkheid is het waarschijnlijk de moeite waard. Wat is de basisfilosofie achter de FIRE beweging?

Er zijn verschillende paden die je kunt bewandelen, maar het meestgebruikte pad is deze: leef ver beneden je stand en investeer het verschil in indexfondsen. Doe dit lang genoeg zodat je fonds groot genoeg wordt om voor de rest van je leven niet meer te hoeven werken voor inkomen.

Dit klinkt wellicht als een onmogelijke opgave, totdat je met de cijfers begint te spelen. Dan zie je dat er meer mogelijkheden zijn dan je misschien dacht.

Dit artikel is bedoeld als een inleiding tot FIRE – niet als een handleiding. Het idee is dat je naar aanleiding van dit artikel (als het je interesse heeft) dieper in de materie duikt. Zo kun je een breder beeld ontwikkelen van jouw mogelijkheden en risico’s zodat je verantwoord kunt beleggen. Wij beleggen zelf bij De Giro.

Maar hoe kan dat dan?

FIRE heeft in de praktijk twee kanten: je geeft minder uit en je belegt het verschil zodat het vóór je werkt.

(Video) FINANCIEEL ONAFHANKELIJK WORDEN DOOR DE FIRE-METHODE

Minder geld uitgeven dient twee doelen. In de eerste plaats helpt het je simpelweg meer inkomen te sparen. En hoe meer je spaart, des te meer je kunt beleggen. Des te sneller je fonds groeit. Logisch.

Maar zuinig leven helpt je nog verder vooruit. Doordat je minder geld nodig hebt om rond te komen heb je niet zo’n groot fonds nodig. Hierdoor kun je je doel sneller bereiken.

Dit concept is ontzettend belangrijk. Traditioneel gaan mensen er namelijk vanuit dat ze pas kunnen stoppen met werken wanneer ze een miljoen op de bank hebben staan. Misschien klopt dat ook, totdat je beseft dat een zuinige levensstijl je helpt vele malen sneller financieel onafhankelijk te worden.

Oké – en hoe zit dat dan met beleggen?

De FIRE beweging is gestoeld op onderzoek naar de groei van de wereldeconomie de afgelopen 100 jaar. Uit deze onderzoeken blijkt dat de wereldeconomie gemiddeld zo’n 7% per jaar is gegroeid. Ondanks twee wereldoorlogen, de grote depressie, de dotcom bubbel, de crash in 2001 en de crisis in 2008.

Bedrijven komen en gaan, specifieke fondsen groeien harder (en crashen harder), sommige landen presteren beter dan andere landen. Maar het gemiddelde voor de hele wereld komt uit rond 7%.

In plaats van te ‘gokken’ op de groei van specifieke bedrijven (door specifieke aandelen te kopen), belegt de FIRE beweging in indexfondsen.

Een indexfonds is een geautomatiseerd beleggingsfonds dat evenveel aandelen koopt van alle bedrijven op een index. Er zijn wereldwijde indexfondsen, waarbij je een stukje koopt van alle grote bedrijven op aarde (de beste spreiding). Er zijn ook kleinere fondsen, waarbij je een stukje koopt van alle aandelen in de S&P500 of van alle bedrijven in diverse opkomende markten (minder spreiding, soms meer rendement).

Niemand ‘gokt’ op de bedrijven in een fonds. En omdat er niemand hoeft te gokken, hoeven er ook geen experts te worden betaald. Dit maakt indexfondsen erg voordelig, betrouwbaar en stabiel.

Het idee is dat je gewoon geld in je fonds stopt op een maandelijkse basis en er daarna niet meer naar omkijkt. Je gokt op de groei van de wereldeconomie. En omdat het gaat om je pensioen, beleg je met een lange tijdshorizon. Je houdt je niet bezig met de koersen van vandaag, of de volgende economische crash. Je koopt en houdt vast. Pas wanneer je stopt met werken begin je met verkopen, en dan verkoop je alleen de hoeveelheid die je nodig hebt om dat jaar van rond te komen.

Maar wie zegt dat de markten blijven groeien?

Niemand. En er zijn genoeg redenen om aan te nemen dat economische groei zoals we dat gekend hebben in de afgelopen eeuw niet eindeloos door kan gaan. Met name omdat we aanlopen tegen ecologische grenzen.

Maar, juist om die reden is er veel ruimte voor verdere economische groei:

 • De overgang naar een duurzame economie is al een miljarden industrie en zal verder blijven groeien.
 • De overgang naar autonoom rijden zal ervoor zorgen dat de volledige vloot aan voertuigen zal worden vervangen.
 • De ontwikkeling van betere kunstmatige intelligentie zal compleet nieuwe markten creëren.
 • De overgang van intensieve veehouderij naar ‘clean meat’ zal een enorme economische impuls opleveren.
 • Vrijwel alles wat nu een stekker heeft zal worden uitgebreid met een vorm van kunstmatige intelligentie.
 • De technologie om onze ecologie te herstellen, CO2 uit de lucht te halen en onze bende op te ruimen staat nog in de kinderschoenen maar zal onvermijdelijk een enorme markt vormen.
 • We staan op het kantelpunt richting serieuze ruimtevaart en het ontginnen van asteroïden. Om een idee te geven van de impact hiervan: één kleine asteroïde kan meer goud bevatten dan we op aarde produceren in een decennium. En er zweven honderdduizenden van dit soort objecten in ons zonnestelsel.
 • De volgende miljard mensen worden voornamelijk geboren in Afrika, wat op veel gebieden een enorme economische groei doormaakt.
 • Etc.

Er is hoop gaande in de wereld. Groei zal andere vormen aannemen, maar het is niet per definitie aannemelijk dat groei permanent stopt. Naarmate onze samenlevingen de draai maken richting duurzaamheid, zal een groeiend deel van onze economische groei onderdeel zijn van de oplossingen voor de grootste problemen van onze tijd.

Oké – en hoeveel moet ik dan investeren?

Gezien de historische groei van de wereldeconomie – rekening houdend met belastingen en inflatie – komen veel Amerikaanse adviezen uit op een WR (Withdrawal Rate of Ontrekkingsratio) van 4%.

Dat houdt in dat je ieder jaar leeft van 4% van je fonds. Dat betekent dat je voor iedere €30.000 in beleggingen €100 euro per maand kunt opnemen voor de rest van je leven. Dat is bruto, want je betaalt vermogensredendementheffing over je vermogen.

(Video) Hoe wordt je financieel onafhankelijk zonder hoog inkomen?

In Nederland heffen we hogere belastingen waardoor deze 4% wellicht optimistisch is (ik hou zelf 3.5% aan). Maar ik zal zo uitleggen waarom dit voor de meeste mensen niet zoveel uitmaakt.

Een simpel voorbeeld

Stel, je verdient nu €25.000 netto per jaar en geeft dit allemaal uit. Als je wilt weten hoe groot je fonds moet zijn om de rest van je leven niet meer te hoeven werken vermenigvuldig je je uitgaven met 25 (als je de 4% WR aanhoudt).

Dit komt uit op (25.000 x 25 =) € 625.000 – als je dit bedrag hebt belegd kun je de rest van je leven zo doorgaan zonder ooit nog te hoeven werken.

Stel dat je nu een stuk zuiniger besluit te gaan leven. Je geeft nu ruim € 2.000 per maand uit. En je zet drastische stappen om dit te verlagen naar € 1.500. Je verhuist, je past gewoontes aan – je ontwerpt een goed maar betaalbaarder leven.

Nu geef je € 18.000 per jaar uit. Dat betekent dus dat je fonds plotseling nog maar (18.000 x 25 =) € 450.000 hoeft te bedragen. En daar komt bij dat je nu ruim € 7.000 per jaar overhoudt om te beleggen.

De getallen zijn in werkelijkheid in Nederland iets hoger in verband met belastingen. Daarbij hebben we in Nederland AOW en betaalbare gezondheidszorg. Om al deze redenen is het dus belangrijk dat je je goed verdiept in de materie om jouw persoonlijke situatie in kaart te brengen.

Maar dat gaat toch een eeuwigheid duren?

Klopt. En je kunt spelen met drie variabelen om meer mogelijkheden te ontwikkelen voor jezelf.

 1. Je kunt je best doen om nog zuiniger te leven. Sommige mensen leven op 50% van hun inkomen.
 2. Je kunt je best doen om meer te verdienen. Bijvoorbeeld door voor jezelf te werken of carrière te maken.
 3. Je kunt je definitie van ‘financieel onafhankelijk’ bijstellen.

Van deze drie opties is de tweede (meer geld verdienen) voor de meeste mensen het meest uitdagend. Zuiniger leven kent – redelijkerwijs – natuurlijk ook zijn grenzen. Zeker als je je leven nog enigszins leuk wilt houden.

De derde optie (je definitie aanpassen) biedt een heleboel mogelijkheden.

Het is geen ‘alles of niets’

Volledige FIRE houdt in dat je minimaal tussen een half miljoen en een miljoen euro belegt in indexfondsen. En dat is een hele smak geld, zélfs als je een bovengemiddeld inkomen hebt.

Dus is dit hele verhaal dan onhaalbaar? Nee.

Het is vergelijkbaar met het Tiny House artikel wat ik een aantal jaar geleden schreef. Je kunt de Tiny House levensstijl leven zónder in een Tiny House te wonen. Want hoe leuk Tiny Houses ook zijn – we weten allemaal dat we niet massaal in dit soort huizen gaan wonen, zeker niet in Nederland.

Dat geldt ook voor FIRE. Er is altijd een kleine groep mensen die ‘all the way’ gaan, en van deze mensen kunnen we leren. Maar gelukkig hoef je niet volledig FIRE te worden om je leven beter te maken.

FIRE is een mindset. Het is geld zien als hefboom, als strategisch gereedschap om je levenskwaliteit te verhogen.

(Video) WANNEER FINANCIEEL ONAFHANKELIJK? | Bepaal het adhv de 4% Regel

De eerste populaire aanpassing op FIRE is wat ze noemen Barista FIRE. Wat houdt dit in? Simpel: je bent dermate financieel onafhankelijk dat je kunt rondkomen met relatief simpele stressvrije werkzaamheden.

Dus in plaats van een veeleisende carrière na te jagen, creëer je de optie voor jezelf om parttime te werken in een goedbetaalde baan. Of wat vaker te werken in een minder goed betaalde baan.

Iedere € 150.000 die je belegt levert je – zoals gezegd – € 500 per maand bruto op voor de rest van je leven.

Stel dat je samenwoont en je besluit samen om Barista FIRE te worden. Jullie werken hard om samen € 300.000 te beleggen (zoals wij doen bij De Giro). Hiermee kunnen jullie samen zo’n € 1.000 per maand opnemen voor de rest van je leven. Jullie werken daarnaast part-time. Misschien in een baan die je leuk vindt, of misschien werk je voor jezelf als ZZPer. Met dit gezamenlijke inkomen hebben jullie een stressvrij leven met meer opties.

Je kunt er ook voor kiezen om het directer aan te pakken. Bij ons vorige huis hebben we er bijvoorbeeld voor gekozen om onze hypotheek af te lossen. Hiermee hebben we een soort ‘basisinkomen’ gecreëerd – we woonden bijna gratis.

In deze vorm van FIRE ben je niet langer afhankelijk van die ene specifieke goedbetalende carrière. Je kunt doen wat je leuk vindt. Bijvoorbeeld hard werken in een seizoen, zodat je de rest van het jaar kunt reizen en mini retirements kunt nemen. Of je eigen bedrijf opzetten.

Hierdoor worden de details van je beleggingen ook iets minder relevant. Want als blijkt dat je toch iets meer inkomen nodig hebt, kun je altijd nog extra werken.

Een andere vorm is leanFIRE. Mensen hanteren verschillende definities, maar ik heb mijn eigen definitie: alle vaste lasten zijn afgedekt, maar ik moet werken voor de extra’s. Je kunt dan comfortabel rondkomen in je huidige (eenvoudige) levensstijl. Maar als je meer luxe wilt (reizen, een mooie auto, een nieuwe iPhone) dan moet je ervoor werken.

Maar het wordt beter

De meeste stress die we ervaren wordt veroorzaakt door ons werk. En we werken doorgaans om ons inkomen te genereren. Als we minder kunnen werken ervaren we vaak minder stress. Hierdoor kunnen we direct een hoop uitgaven verminderen.

Denk aan dure uitstapjes, alcohol, gemaksvoedsel, horeca uitgaven, shoppen om te ontspannen, luxe vakanties om bij te komen, etc.

Het leven wordt eenvoudiger. En omdat je je kalmer voelt heb je minder nodig. Je hebt meer tijd, zin en energie om zelf te koken, om thuis een etentje te organiseren, om te gaan wandelen of kamperen, en om verder te investeren in je relaties en persoonlijke groei. Waardoor je je vaker tevreden en kalm zult voelen.

Veel mensen die minder werken of stoppen met werken merken dat ze minder verlangens koesteren. En dat scheelt je – zoals je zult begrijpen – een hele berg geld.

Zelfs als je niet super agressief richting FIRE werkt zal de minset je leven beïnvloeden. Je beseft bijvoorbeeld ineens hoeveel impact grote uitgaven hebben op je toekomst. Een auto leasen van € 400 per maand klinkt voordelig, totdat je beseft dat je hiervoor (400 x 12 maanden x 25 =) € 120.000 moet beleggen als je dit wilt bekostigen met passief inkomen.

Dat zet die ‘voordelige’ auto in een heel ander perspectief. Voor minder dan € 7.000 heb je een prima occasion waar je jaren mee kunt doen voor de fractie van de jaarlijkse uitgaven.

(Video) FIRE - Financieel Onafhankelijk (2021)

FIRE is een natuurlijk verlengstuk

Door deze aanpassing in je relatie met geld vormt FIRE een natuurlijk verlengstuk op simpel leven, minimalisme, zuinig leven, duurzaam leven, minder materialisme, investeren in je persoonlijke groei en optimaliseren op levenskwaliteit.

Billy en ik zijn sinds 2015 bezig met FIRE. Het aflossen van de hypotheek op ons vorige huis was de eerste mijlpaal. Ook al is dit financieel gezien niet altijd de beste keuze (beleggen levert vaak meer op) – de peace of mind is voor ons onwijs waardevol.

Inmiddels werken we nu rustig richting Barista FIRE, onze volgende mijlpaal. Mijn plan is niet om te stoppen met werken, want ik vind het veel te leuk. Ik beweeg naar de plek waarop we niet meer hoeven te werken om rond te komen, en dus meer tijd kunnen nemen voor Jake, persoonlijke groei, onze gezondheid, dierbaren, vrijwilligerswerk en andere niet werkgerelateerde bezigheden.

De geldzaken hebben we op ‘autopilot’ gezet. Het proces vereist een hoop geduld, iets wat waar we erg goed in zijn geworden dankzij de adoptieprocedure en het aflossen van de hypotheek.

Maar ik zit met zoveel vragen!

Dat begrijp ik. FIRE is een onderwerp met een heleboel bewegende delen. Inkomen, werk en geld zitten diep geworteld in alle aspecten van ons leven. Werken richting FIRE (welke vorm dan ook) is een levensstijl met verregaande positieve gevolgen voor je toekomst.

Zit je op dit moment met brandende vragen? Stel ze dan in de reacties onderaan de pagina, dan zal ik ze in een toekomstig artikel zo goed mogelijk beantwoorden.

Hieronder verwijs ik je alvast naar een aantal goede blogs waarop een hoop inhoudelijke details worden besproken.

Nogmaals: lees je goed in voordat je serieuze stappen zet in de beleggingswereld. Indexbeleggen is een beleggingsvorm met weinig risico, maar niet zonder risico. Lees ook onderstaand boek.

Meer tips om om je financieel vrij te voelen

Wil je meer tips om slimmer met je geld om te gaan en je financiële onafhankelijkheid (fire) te vergroten?Ga dan in het Broednest aan de slag met het interactieve stappenplan om je financiële vrijheid te vergroten. Je ontvangt boordevol tools en tips om beneden je stand te leven. 👌

Ontdek hoe je veel geld kunt besparen, maar ook hoe je stap voor stap je levenskwaliteit en financiële vrijheid verhoogt.

Lees meer en start direct…

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test

(Video) Financieel Onafhankelijk worden | Vroeg met Pensioen | Financial Independence | Financieel Vrij zijn

FAQs

Hoe kan ik FIRE worden? ›

Je hebt FIRE bereikt zodra je jezelf uitkeringen kunt doen waarmee je jouw maandelijkse lasten kunt dekken. Dit kan uit een passieve inkomensbron zijn, maar omvat bijvoorbeeld ook dividenduitkeringen. Waarschijnlijk de meest populaire bron van inkomen onder FIRE-aanhangers is het verkopen van aandelen met winst.

Hoeveel geld om FIRE te zijn? ›

De Regel van 25 (ook bekend als de Vermenigvuldig met 25-regel) is super handig voor diegenen die FI zoeken, omdat het je een schatting geeft van hoeveel geld je nodig hebt om te sparen voor je pensioen. Om FIRE berekenen te voltooien, vermenigvuldig je gewoon je jaarlijkse uitgaven met 25.

Hoe bereik je FIRE? ›

FIRE staat voor Financial Independence, Retire Early.

Uiteindelijk bereik je financiële onafhankelijkheid, dat wil zeggen: je uitgaven zijn lager dan het rendement dat je vermogen genereert. Je hoeft dan dus niet meer te werken voor je geld.

Hoeveel geld heb je nodig om financieel onafhankelijk te zijn? ›

De FIRE-beweging (Financial Independence Retire Early, oftewel financieel onafhankelijk worden en eerder stoppen met werken) is in opkomst in Nederland. In de VS kom je vaak tegen dat je 25 tot 33 keer je jaaruitgaven nodig hebt aan vermogen om FIRE te zijn.

Wat is FIRE levensstijl? ›

Get Fired gaat over het streven naar FIRE: Financial Independent Retire Early. In andere woorden: zo snel mogelijk met pensioen kunnen zodat je kunt doen waar je gelukkig van wordt.

Hoe snel financieel onafhankelijk worden? ›

Hoe snel u financieel onafhankelijk wordt, hangt dus vooral af hoeveel procent u maandelijks opzij kunt zetten.
...
Financieel onafhankelijk worden is niet voor 'happy few'
% sparen t.o.v. inkomenFinancieel onafhankelijk na hoeveel jaar?
10%51
25%32
50%17
65%10,5
4 more rows
Mar 24, 2022

Hoeveel per maand sparen FIRE? ›

Hoeveel geld nodig voor FIRE? Hoeveel geld je nodig hebt hangt af van je maanduitgaven, maar een goede vuistregel is om 30 keer je jaaruitgaven aan te houden. Geef jij € 2.000 per maand uit dan heb je een vermogen van € 600.000 nodig.

Hoeveel geld heb je nodig om eerder te stoppen met werken? ›

Het is te simpel voor woorden, maar ieder jaar dat je eerder stopt met werken, heb je een netto jaarinkomen nodig. Stel jouw inkomen is nu €36.000 bruto per jaar inclusief vakantie geld. Netto hou je hieraan over ongeveer €24.000. Je wilt 3 jaar eerder stoppen, dan heb je €72.000 nodig.

Hoe bereik je financieel onafhankelijk? ›

Je bent financieel onafhankelijk als je voldoende geld hebt om zelf te kunnen bepalen wat je doet. Je kunt dan stoppen met werken, omdat je vermogen voldoende inkomen oplevert. Hoeveel geld je daarvoor nodig hebt, hangt af van je levensstandaard.

Hoe werkt FIRE? ›

De FIRE-methode (Financial Independence, Retire Early) is een beweging die ontstaan is met de gedachte door zuinig te leven, slim te besparen en nog slimmer te beleggen, met vervroegd pensioen te kunnen gaan. De methode is zo populair geworden dat er inmiddels duizenden Nederlanders mee aan de slag zijn gegaan.

Wat kan je doen met een half miljoen euro? ›

Een pand kopen om te verhuren kan interessant zijn om een extra passief inkomen met vastgoed te verdienen. Met een vrij te investeren kapitaal van een half miljoen euro kan u eenvoudig een opbrengsteigendom kopen, al dan niet in combinatie met een hefboomfinanciering om een maximaal rendement te behalen.

Wat is de 4% regel? ›

Wanneer je een bepaald vermogen gespaard hebt, kun je jaarlijks 4% van het initiële bedrag uit je vermogen halen voor (minstens) 30 jaar zonder dat het op raakt. Dit jaarlijkse bedrag wordt geïndexeerd naar inflatie. Hierdoor zal je koopkracht gedurende de 30 jaar hetzelfde blijven.

Wat is financieel onafhankelijk zijn? ›

Iemand is financieel onafhankelijk wanneer zijn/haar netto jaarinkomen, bestaande uit inkomen uit arbeid en eigen onderneming en uitkeringen inkomensverzekeringen hoger is dan het bedrag van de lage-inkomensgrens.

Hoeveel procent van de vrouwen is financieel onafhankelijk? ›

eerder. Ook thuis werkt dat door: iets meer dan de helft (53 procent) van de vrouwen is financieel onafhankelijk, tegenover 76 procent van de mannen. "Doordat vrouwen minder verdienen, bouwen ze minder pensioen op, terwijl ze juist langer leven.

Wat is financieel vrij zijn? ›

Financieel vrij zijn houdt in dat je je gewenste levensstijl kunt behouden zonder een regulier salaris.

Waar in beleggen als beginner? ›

Beginnende beleggers kiezen meestal voor beleggingsfondsen, ETF's (trackers) of aandelen. Met aandelen koopt u een klein stukje eigendom in een bedrijf. De koers van een aandeel kan stijgen, gelijk blijven of dalen. Dit hangt af van de verwachtingen van beleggers over de toekomst van dit bedrijf.

Kun je met 2 miljoen rentenieren? ›

Welk kapitaal je daarvoor nodig hebt, hangt af van het rendement van jouw spaar- of beleggingsproducten. Bij een gemiddeld nettorendement van 5% hebt je 480.000 euro nodig om uit te komen bij een jaarlijks rente-inkomen van 24.000 euro. Bij een nettorendement van 2% heb je een kapitaal van 1,2 miljoen euro nodig.

Hoe kunnen vrouwen financieel onafhankelijk worden? ›

Financieel onafhankelijk worden begint met het creëren van inzicht en voor jezelf bedenken wat je precies nodig hebt om je doel te bereiken. Vraag jezelf af hoeveel spaargeld je eigenlijk hebt en hoeveel pensioen je opbouwt. En probeer te bedenken wat je financiële doelen zijn en wat je hoopt te bereiken.

Hoeveel procent van je inkomen investeren? ›

Dat hangt natuurlijk van je leeftijd af en van hoeveel geld je beschikbaar hebt. Wij hebben als gouden regel: schrijf maandelijks tien procent van je inkomen over op een beleggingsrekening. Als je dat je hele leven doet, kun je serieus geld verdienen.”

Hoeveel geld sparen jullie per maand? ›

Daarom is het advies van het Nibud: spaar iedere maand 10 procent van je netto inkomen. Verdien je, laten we zeggen, 2000 euro per maand, dan zou je dus het beste elke maand 200 euro op je spaarrekening moeten zetten.

Hoe meer sparen per maand? ›

Een vuistregel die het Nederlandse Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) daarom aanhoudt, is maandelijks 10% van je netto-inkomen te sparen. Om dit bedrag te bepalen, deel je je maandelijkse netto maandinkomen door tien. Bij een netto-inkomen van 2.000 euro per maand, gaat het dus om 200 euro.

Hoeveel geld vrij te besteden per maand? ›

Overzicht van noodzakelijke uitgaven
GezinssituatieArmoedegrens (netto per maand)
Alleenstaande€ 1.039
Stel zonder kinderen€ 1.423
Gezin met 1 kind€ 1.694
Gezin met 2 kinderen€ 1.922
4 more rows

Wat kost 2 jaar eerder stoppen met werken? ›

Eerder stoppen met werken, wat kost dat? Eerder stoppen met werken kost tussen de 6 en 8 procent van je pensioen voor ieder jaar dat je eerder met pensioen gaat.

Is 50.000 euro spaargeld veel? ›

Is 50.000 euro spaargeld veel? Een bedrag van 50.000 euro op je spaarrekening is dus zeker meer dan het doorsnee vermogen van de Nederlander. Maar als je een groot pensioentekort hebt, kan een bedrag van 100.000 euro nog te weinig zijn.

Kan iedereen 3 jaar eerder stoppen met werken? ›

Werkgevers mogen bij eerder stoppen met werken maximaal 3 jaar voor AOW-leeftijd een uitkering van ongeveer € 22.000 per jaar aanbieden zonder dat daar de RVU-heffing op van toepassing is. Dit bedrag is gelijk aan de netto AOW. Het is voor de werknemer dan net of zijn AOW eerder ingaat.

Hoe kun je financieel stabiel worden? ›

Voor je financieel stabiel kan zijn; Zoek uit wat uw schuldensituatie is. Veel mensen worden zelfgenoegzaam over hun schulden zodra ze hun dertigste bereiken. Voor mensen met studieleningen, hypotheken, creditcardschuld en autoleningen is terugbetaling van schulden een andere manier van leven geworden.

Waar kan ik financieel advies krijgen? ›

Als je financieel advies wilt, kun je bij verschillende soorten adviseurs terecht. Bijvoorbeeld bij adviseurs van een bank of verzekeraar, of bij onafhankelijke adviseurs. Beiden geven je advies over wat in jouw situatie verstandig is om te doen.

Hoe maak je een goed financieel overzicht? ›

5 stappen om je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten
 1. Tel je inkomsten bij elkaar op. Maak een lijst van je inkomsten per maand: ...
 2. Tel je uitgaven bij elkaar op. Kijk naar je vaste lasten en je dagelijkse uitgaven: ...
 3. Trek je uitgaven af van je inkomsten. ...
 4. Kijk of je ergens op kunt besparen. ...
 5. Check waar je recht op hebt.

Wat zijn FIRE mensen? ›

FIRE is een afkorting voor Financially Independent & Retire Early, oftewel financieel onafhankelijk en vroeg met pensioen. Het staat voor een levensstijl waarbij werken optioneel is en alleen gedaan wordt wanneer men daar zin in heeft en het nut van ziet.

Hoe kun je slim sparen? ›

Vijf kleine bedragen om te sparen
 1. Korting. We hoeven je vast niet te vertellen dat je een hoop geld kunt besparen als je recepten bedenkt bij de producten die in de supermarkt in de aanbieding zijn. ...
 2. Saldo afronden. ...
 3. Elke dag vaste kleine bedragen sparen. ...
 4. Wisselgeld. ...
 5. Spaar je kleingeld.

Hoeveel multimiljonairs zijn er in Belgie? ›

3 procent van de Belgische bevolking mag zich miljonair noemen. Dat zet ons in de top 10 van rijkste landen. Wie blijft er ons voor en wie komt er na? 340.000 miljonairs telt ons kleine landje.

Wat kan kan je doen met een miljoen? ›

Top 5: Wat jullie zouden doen met een miljoen
 • Huis kopen.
 • Studieschuld aflossen.
 • Reizen.
 • Lieve dingen voor anderen doen.
 • Investeren en er meer geld van maken!

Hoe ver kom je met 1 miljoen? ›

Als je nu 1 miljoen euro aan vermogen hebt, is jouw koopkracht over 40 jaar, bij 2% inflatie, nog maar 445.000 euro. (Maar) 2% inflatie zorgt dus voor een verlies van meer dan de helft van jouw koopkracht.

Hoeveel geld heb je nodig om niet meer te hoeven werken? ›

Om vervolgens te berekenen hoeveel je nodig hebt, doe je dit bedrag keer 25. Als je elke maand zo'n 1.500 euro uitgeeft, kom je uit op jaaruitgaven van 18.000 euro. Volgens de FIRE-basisregel heb je dan 450.000 euro aan vermogen nodig om te kunnen stoppen met werken.

Hoe kan je nooit meer werken? ›

Niet meer willen werken kan verschillende oorzaken hebben. Voel je je diep ongelukkig door je werk? Bespreek je gevoelens met een vertrouwenspersoon op je werk, je huisarts of met iemand in je omgeving. Praten helpt om erachter te komen waar deze gedachten vandaan komen en wat je eraan kunt doen.

Waar in beleggen als beginner? ›

Beginnende beleggers kiezen meestal voor beleggingsfondsen, ETF's (trackers) of aandelen. Met aandelen koopt u een klein stukje eigendom in een bedrijf. De koers van een aandeel kan stijgen, gelijk blijven of dalen. Dit hangt af van de verwachtingen van beleggers over de toekomst van dit bedrijf.

Hoe beleggen in indexfondsen? ›

Zelf indexbeleggen kan door via een broker indexfondsen of ETF's aan te kopen. U opent een beleggingsrekening bij een broker en stort geld op uw rekening. Vervolgens kiest u welke indexfondsen of ETF's u wilt aankopen en legt u uw order in. Hiervoor dient u dus zelf de gewenste indextrackers te selecteren.

Videos

1. Hoe kan je financieel onafhankelijk worden zonder hoog inkomen?
(Semmie)
2. "FIRE is onzin" - Hoe realistisch is FIRE?
(LangzaamRijker)
3. FINANCIEEL ONAFHANKELIJK worden via 6 STAPPEN IN 2021!
(Eigen Vermogen)
4. 🔴 Financieel onafhankelijk worden? Ziehier het succesverhaal van Hamid & Ray.🏆.
(Hoe investeren in vastgoed)
5. 10 TIPS OM FINANCIEEL ONAFHANKELIJK TE WORDEN (DEZE TIPS VOLG IK OOK)
(Focuss Op Financiën)
6. Hoe Realistisch is Financiële Onafhankelijkheid?
(LangzaamRijker)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Moshe Kshlerin

Last Updated: 01/06/2023

Views: 6030

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Moshe Kshlerin

Birthday: 1994-01-25

Address: Suite 609 315 Lupita Unions, Ronnieburgh, MI 62697

Phone: +2424755286529

Job: District Education Designer

Hobby: Yoga, Gunsmithing, Singing, 3D printing, Nordic skating, Soapmaking, Juggling

Introduction: My name is Moshe Kshlerin, I am a gleaming, attractive, outstanding, pleasant, delightful, outstanding, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.