Financieel onafhankelijk worden (FIRE) – wat zijn je mogelijkheden? (2022)

Fire, oftewel financieel onafhankelijk worden, kan er voor zorgen dat je eerder met pensioen gaat of gewoon veel minder gaat werken. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar er zijn steeds meer mensen die het doen.

Jelle Hermus Financieel onafhankelijk worden (FIRE) – wat zijn je mogelijkheden? (1)

Oprichter van soChicken en het Broednest. Jelle maakt een leuker leven graag zo simpel mogelijk. Hij is gepassioneerd over vooruitgang, duurzaamheid, reizen, technologie en broccoli.

Volg Jelle:

FIRE – de basisfilosofie

Een tijdje geleden heb ik beloofd hier meer over te schrijven. Ik schreef al een beetje over een aantal aspecten van FIRE hier en hier. Maar aangezien het fenomeen eindelijk momentum begint te verzamelen in Nederland duiken we er in dit artikel duiken samen wat dieper in.

FIRE staat voor Financial Independence/Retire Early. Het is een beweging die de afgelopen tien jaar steeds meer aanhangers krijgt, maar het is in werkelijkheid niets nieuws. FIRE is een geavanceerde vorm van lifestyle design. Geavanceerd, omdat het een lange adem vereist en een sterke focus.

Alleen al om die reden is FIRE niet voor iedereen.

Maar voor de mensen die (net als ik) snakken naar vrijheid en onafhankelijkheid is het waarschijnlijk de moeite waard. Wat is de basisfilosofie achter de FIRE beweging?

Er zijn verschillende paden die je kunt bewandelen, maar het meestgebruikte pad is deze: leef ver beneden je stand en investeer het verschil in indexfondsen. Doe dit lang genoeg zodat je fonds groot genoeg wordt om voor de rest van je leven niet meer te hoeven werken voor inkomen.

Dit klinkt wellicht als een onmogelijke opgave, totdat je met de cijfers begint te spelen. Dan zie je dat er meer mogelijkheden zijn dan je misschien dacht.

Dit artikel is bedoeld als een inleiding tot FIRE – niet als een handleiding. Het idee is dat je naar aanleiding van dit artikel (als het je interesse heeft) dieper in de materie duikt. Zo kun je een breder beeld ontwikkelen van jouw mogelijkheden en risico’s zodat je verantwoord kunt beleggen. Wij beleggen zelf bij De Giro.

Maar hoe kan dat dan?

FIRE heeft in de praktijk twee kanten: je geeft minder uit en je belegt het verschil zodat het vóór je werkt.

(Video) FINANCIEEL ONAFHANKELIJK WORDEN DOOR DE FIRE-METHODE

Minder geld uitgeven dient twee doelen. In de eerste plaats helpt het je simpelweg meer inkomen te sparen. En hoe meer je spaart, des te meer je kunt beleggen. Des te sneller je fonds groeit. Logisch.

Maar zuinig leven helpt je nog verder vooruit. Doordat je minder geld nodig hebt om rond te komen heb je niet zo’n groot fonds nodig. Hierdoor kun je je doel sneller bereiken.

Dit concept is ontzettend belangrijk. Traditioneel gaan mensen er namelijk vanuit dat ze pas kunnen stoppen met werken wanneer ze een miljoen op de bank hebben staan. Misschien klopt dat ook, totdat je beseft dat een zuinige levensstijl je helpt vele malen sneller financieel onafhankelijk te worden.

Oké – en hoe zit dat dan met beleggen?

De FIRE beweging is gestoeld op onderzoek naar de groei van de wereldeconomie de afgelopen 100 jaar. Uit deze onderzoeken blijkt dat de wereldeconomie gemiddeld zo’n 7% per jaar is gegroeid. Ondanks twee wereldoorlogen, de grote depressie, de dotcom bubbel, de crash in 2001 en de crisis in 2008.

Bedrijven komen en gaan, specifieke fondsen groeien harder (en crashen harder), sommige landen presteren beter dan andere landen. Maar het gemiddelde voor de hele wereld komt uit rond 7%.

In plaats van te ‘gokken’ op de groei van specifieke bedrijven (door specifieke aandelen te kopen), belegt de FIRE beweging in indexfondsen.

Een indexfonds is een geautomatiseerd beleggingsfonds dat evenveel aandelen koopt van alle bedrijven op een index. Er zijn wereldwijde indexfondsen, waarbij je een stukje koopt van alle grote bedrijven op aarde (de beste spreiding). Er zijn ook kleinere fondsen, waarbij je een stukje koopt van alle aandelen in de S&P500 of van alle bedrijven in diverse opkomende markten (minder spreiding, soms meer rendement).

Niemand ‘gokt’ op de bedrijven in een fonds. En omdat er niemand hoeft te gokken, hoeven er ook geen experts te worden betaald. Dit maakt indexfondsen erg voordelig, betrouwbaar en stabiel.

Het idee is dat je gewoon geld in je fonds stopt op een maandelijkse basis en er daarna niet meer naar omkijkt. Je gokt op de groei van de wereldeconomie. En omdat het gaat om je pensioen, beleg je met een lange tijdshorizon. Je houdt je niet bezig met de koersen van vandaag, of de volgende economische crash. Je koopt en houdt vast. Pas wanneer je stopt met werken begin je met verkopen, en dan verkoop je alleen de hoeveelheid die je nodig hebt om dat jaar van rond te komen.

Maar wie zegt dat de markten blijven groeien?

Niemand. En er zijn genoeg redenen om aan te nemen dat economische groei zoals we dat gekend hebben in de afgelopen eeuw niet eindeloos door kan gaan. Met name omdat we aanlopen tegen ecologische grenzen.

Maar, juist om die reden is er veel ruimte voor verdere economische groei:

 • De overgang naar een duurzame economie is al een miljarden industrie en zal verder blijven groeien.
 • De overgang naar autonoom rijden zal ervoor zorgen dat de volledige vloot aan voertuigen zal worden vervangen.
 • De ontwikkeling van betere kunstmatige intelligentie zal compleet nieuwe markten creëren.
 • De overgang van intensieve veehouderij naar ‘clean meat’ zal een enorme economische impuls opleveren.
 • Vrijwel alles wat nu een stekker heeft zal worden uitgebreid met een vorm van kunstmatige intelligentie.
 • De technologie om onze ecologie te herstellen, CO2 uit de lucht te halen en onze bende op te ruimen staat nog in de kinderschoenen maar zal onvermijdelijk een enorme markt vormen.
 • We staan op het kantelpunt richting serieuze ruimtevaart en het ontginnen van asteroïden. Om een idee te geven van de impact hiervan: één kleine asteroïde kan meer goud bevatten dan we op aarde produceren in een decennium. En er zweven honderdduizenden van dit soort objecten in ons zonnestelsel.
 • De volgende miljard mensen worden voornamelijk geboren in Afrika, wat op veel gebieden een enorme economische groei doormaakt.
 • Etc.

Er is hoop gaande in de wereld. Groei zal andere vormen aannemen, maar het is niet per definitie aannemelijk dat groei permanent stopt. Naarmate onze samenlevingen de draai maken richting duurzaamheid, zal een groeiend deel van onze economische groei onderdeel zijn van de oplossingen voor de grootste problemen van onze tijd.

Oké – en hoeveel moet ik dan investeren?

Gezien de historische groei van de wereldeconomie – rekening houdend met belastingen en inflatie – komen veel Amerikaanse adviezen uit op een WR (Withdrawal Rate of Ontrekkingsratio) van 4%.

Dat houdt in dat je ieder jaar leeft van 4% van je fonds. Dat betekent dat je voor iedere €30.000 in beleggingen €100 euro per maand kunt opnemen voor de rest van je leven. Dat is bruto, want je betaalt vermogensredendementheffing over je vermogen.

(Video) Hoe wordt je financieel onafhankelijk zonder hoog inkomen?

In Nederland heffen we hogere belastingen waardoor deze 4% wellicht optimistisch is (ik hou zelf 3.5% aan). Maar ik zal zo uitleggen waarom dit voor de meeste mensen niet zoveel uitmaakt.

Een simpel voorbeeld

Stel, je verdient nu €25.000 netto per jaar en geeft dit allemaal uit. Als je wilt weten hoe groot je fonds moet zijn om de rest van je leven niet meer te hoeven werken vermenigvuldig je je uitgaven met 25 (als je de 4% WR aanhoudt).

Dit komt uit op (25.000 x 25 =) € 625.000 – als je dit bedrag hebt belegd kun je de rest van je leven zo doorgaan zonder ooit nog te hoeven werken.

Stel dat je nu een stuk zuiniger besluit te gaan leven. Je geeft nu ruim € 2.000 per maand uit. En je zet drastische stappen om dit te verlagen naar € 1.500. Je verhuist, je past gewoontes aan – je ontwerpt een goed maar betaalbaarder leven.

Nu geef je € 18.000 per jaar uit. Dat betekent dus dat je fonds plotseling nog maar (18.000 x 25 =) € 450.000 hoeft te bedragen. En daar komt bij dat je nu ruim € 7.000 per jaar overhoudt om te beleggen.

De getallen zijn in werkelijkheid in Nederland iets hoger in verband met belastingen. Daarbij hebben we in Nederland AOW en betaalbare gezondheidszorg. Om al deze redenen is het dus belangrijk dat je je goed verdiept in de materie om jouw persoonlijke situatie in kaart te brengen.

Maar dat gaat toch een eeuwigheid duren?

Klopt. En je kunt spelen met drie variabelen om meer mogelijkheden te ontwikkelen voor jezelf.

 1. Je kunt je best doen om nog zuiniger te leven. Sommige mensen leven op 50% van hun inkomen.
 2. Je kunt je best doen om meer te verdienen. Bijvoorbeeld door voor jezelf te werken of carrière te maken.
 3. Je kunt je definitie van ‘financieel onafhankelijk’ bijstellen.

Van deze drie opties is de tweede (meer geld verdienen) voor de meeste mensen het meest uitdagend. Zuiniger leven kent – redelijkerwijs – natuurlijk ook zijn grenzen. Zeker als je je leven nog enigszins leuk wilt houden.

De derde optie (je definitie aanpassen) biedt een heleboel mogelijkheden.

Het is geen ‘alles of niets’

Volledige FIRE houdt in dat je minimaal tussen een half miljoen en een miljoen euro belegt in indexfondsen. En dat is een hele smak geld, zélfs als je een bovengemiddeld inkomen hebt.

Dus is dit hele verhaal dan onhaalbaar? Nee.

Het is vergelijkbaar met het Tiny House artikel wat ik een aantal jaar geleden schreef. Je kunt de Tiny House levensstijl leven zónder in een Tiny House te wonen. Want hoe leuk Tiny Houses ook zijn – we weten allemaal dat we niet massaal in dit soort huizen gaan wonen, zeker niet in Nederland.

Dat geldt ook voor FIRE. Er is altijd een kleine groep mensen die ‘all the way’ gaan, en van deze mensen kunnen we leren. Maar gelukkig hoef je niet volledig FIRE te worden om je leven beter te maken.

FIRE is een mindset. Het is geld zien als hefboom, als strategisch gereedschap om je levenskwaliteit te verhogen.

(Video) WANNEER FINANCIEEL ONAFHANKELIJK? | Bepaal het adhv de 4% Regel

De eerste populaire aanpassing op FIRE is wat ze noemen Barista FIRE. Wat houdt dit in? Simpel: je bent dermate financieel onafhankelijk dat je kunt rondkomen met relatief simpele stressvrije werkzaamheden.

Dus in plaats van een veeleisende carrière na te jagen, creëer je de optie voor jezelf om parttime te werken in een goedbetaalde baan. Of wat vaker te werken in een minder goed betaalde baan.

Iedere € 150.000 die je belegt levert je – zoals gezegd – € 500 per maand bruto op voor de rest van je leven.

Stel dat je samenwoont en je besluit samen om Barista FIRE te worden. Jullie werken hard om samen € 300.000 te beleggen (zoals wij doen bij De Giro). Hiermee kunnen jullie samen zo’n € 1.000 per maand opnemen voor de rest van je leven. Jullie werken daarnaast part-time. Misschien in een baan die je leuk vindt, of misschien werk je voor jezelf als ZZPer. Met dit gezamenlijke inkomen hebben jullie een stressvrij leven met meer opties.

Je kunt er ook voor kiezen om het directer aan te pakken. Bij ons vorige huis hebben we er bijvoorbeeld voor gekozen om onze hypotheek af te lossen. Hiermee hebben we een soort ‘basisinkomen’ gecreëerd – we woonden bijna gratis.

In deze vorm van FIRE ben je niet langer afhankelijk van die ene specifieke goedbetalende carrière. Je kunt doen wat je leuk vindt. Bijvoorbeeld hard werken in een seizoen, zodat je de rest van het jaar kunt reizen en mini retirements kunt nemen. Of je eigen bedrijf opzetten.

Hierdoor worden de details van je beleggingen ook iets minder relevant. Want als blijkt dat je toch iets meer inkomen nodig hebt, kun je altijd nog extra werken.

Een andere vorm is leanFIRE. Mensen hanteren verschillende definities, maar ik heb mijn eigen definitie: alle vaste lasten zijn afgedekt, maar ik moet werken voor de extra’s. Je kunt dan comfortabel rondkomen in je huidige (eenvoudige) levensstijl. Maar als je meer luxe wilt (reizen, een mooie auto, een nieuwe iPhone) dan moet je ervoor werken.

Maar het wordt beter

De meeste stress die we ervaren wordt veroorzaakt door ons werk. En we werken doorgaans om ons inkomen te genereren. Als we minder kunnen werken ervaren we vaak minder stress. Hierdoor kunnen we direct een hoop uitgaven verminderen.

Denk aan dure uitstapjes, alcohol, gemaksvoedsel, horeca uitgaven, shoppen om te ontspannen, luxe vakanties om bij te komen, etc.

Het leven wordt eenvoudiger. En omdat je je kalmer voelt heb je minder nodig. Je hebt meer tijd, zin en energie om zelf te koken, om thuis een etentje te organiseren, om te gaan wandelen of kamperen, en om verder te investeren in je relaties en persoonlijke groei. Waardoor je je vaker tevreden en kalm zult voelen.

Veel mensen die minder werken of stoppen met werken merken dat ze minder verlangens koesteren. En dat scheelt je – zoals je zult begrijpen – een hele berg geld.

Zelfs als je niet super agressief richting FIRE werkt zal de minset je leven beïnvloeden. Je beseft bijvoorbeeld ineens hoeveel impact grote uitgaven hebben op je toekomst. Een auto leasen van € 400 per maand klinkt voordelig, totdat je beseft dat je hiervoor (400 x 12 maanden x 25 =) € 120.000 moet beleggen als je dit wilt bekostigen met passief inkomen.

Dat zet die ‘voordelige’ auto in een heel ander perspectief. Voor minder dan € 7.000 heb je een prima occasion waar je jaren mee kunt doen voor de fractie van de jaarlijkse uitgaven.

(Video) FIRE - Financieel Onafhankelijk (2021)

FIRE is een natuurlijk verlengstuk

Door deze aanpassing in je relatie met geld vormt FIRE een natuurlijk verlengstuk op simpel leven, minimalisme, zuinig leven, duurzaam leven, minder materialisme, investeren in je persoonlijke groei en optimaliseren op levenskwaliteit.

Billy en ik zijn sinds 2015 bezig met FIRE. Het aflossen van de hypotheek op ons vorige huis was de eerste mijlpaal. Ook al is dit financieel gezien niet altijd de beste keuze (beleggen levert vaak meer op) – de peace of mind is voor ons onwijs waardevol.

Inmiddels werken we nu rustig richting Barista FIRE, onze volgende mijlpaal. Mijn plan is niet om te stoppen met werken, want ik vind het veel te leuk. Ik beweeg naar de plek waarop we niet meer hoeven te werken om rond te komen, en dus meer tijd kunnen nemen voor Jake, persoonlijke groei, onze gezondheid, dierbaren, vrijwilligerswerk en andere niet werkgerelateerde bezigheden.

De geldzaken hebben we op ‘autopilot’ gezet. Het proces vereist een hoop geduld, iets wat waar we erg goed in zijn geworden dankzij de adoptieprocedure en het aflossen van de hypotheek.

Maar ik zit met zoveel vragen!

Dat begrijp ik. FIRE is een onderwerp met een heleboel bewegende delen. Inkomen, werk en geld zitten diep geworteld in alle aspecten van ons leven. Werken richting FIRE (welke vorm dan ook) is een levensstijl met verregaande positieve gevolgen voor je toekomst.

Zit je op dit moment met brandende vragen? Stel ze dan in de reacties onderaan de pagina, dan zal ik ze in een toekomstig artikel zo goed mogelijk beantwoorden.

Hieronder verwijs ik je alvast naar een aantal goede blogs waarop een hoop inhoudelijke details worden besproken.

Nogmaals: lees je goed in voordat je serieuze stappen zet in de beleggingswereld. Indexbeleggen is een beleggingsvorm met weinig risico, maar niet zonder risico. Lees ook onderstaand boek.

Meer tips om om je financieel vrij te voelen

Wil je meer tips om slimmer met je geld om te gaan en je financiële onafhankelijkheid (fire) te vergroten?Ga dan in het Broednest aan de slag met het interactieve stappenplan om je financiële vrijheid te vergroten. Je ontvangt boordevol tools en tips om beneden je stand te leven. 👌

Ontdek hoe je veel geld kunt besparen, maar ook hoe je stap voor stap je levenskwaliteit en financiële vrijheid verhoogt.

Lees meer en start direct…

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test

(Video) Financieel Onafhankelijk worden | Vroeg met Pensioen | Financial Independence | Financieel Vrij zijn

FAQs

Hoe kan ik FIRE worden? ›

Je hebt FIRE bereikt zodra je jezelf uitkeringen kunt doen waarmee je jouw maandelijkse lasten kunt dekken. Dit kan uit een passieve inkomensbron zijn, maar omvat bijvoorbeeld ook dividenduitkeringen. Waarschijnlijk de meest populaire bron van inkomen onder FIRE-aanhangers is het verkopen van aandelen met winst.

Hoeveel geld om FIRE te zijn? ›

De Regel van 25 (ook bekend als de Vermenigvuldig met 25-regel) is super handig voor diegenen die FI zoeken, omdat het je een schatting geeft van hoeveel geld je nodig hebt om te sparen voor je pensioen. Om FIRE berekenen te voltooien, vermenigvuldig je gewoon je jaarlijkse uitgaven met 25.

Hoe bereik je FIRE? ›

FIRE staat voor Financial Independence, Retire Early.

Uiteindelijk bereik je financiële onafhankelijkheid, dat wil zeggen: je uitgaven zijn lager dan het rendement dat je vermogen genereert. Je hoeft dan dus niet meer te werken voor je geld.

Hoeveel geld heb je nodig om financieel onafhankelijk te zijn? ›

De FIRE-beweging (Financial Independence Retire Early, oftewel financieel onafhankelijk worden en eerder stoppen met werken) is in opkomst in Nederland. In de VS kom je vaak tegen dat je 25 tot 33 keer je jaaruitgaven nodig hebt aan vermogen om FIRE te zijn.

Wat is FIRE levensstijl? ›

Get Fired gaat over het streven naar FIRE: Financial Independent Retire Early. In andere woorden: zo snel mogelijk met pensioen kunnen zodat je kunt doen waar je gelukkig van wordt.

Hoe snel financieel onafhankelijk worden? ›

Hoe snel u financieel onafhankelijk wordt, hangt dus vooral af hoeveel procent u maandelijks opzij kunt zetten.
...
Financieel onafhankelijk worden is niet voor 'happy few'
% sparen t.o.v. inkomenFinancieel onafhankelijk na hoeveel jaar?
10%51
25%32
50%17
65%10,5
4 more rows
Mar 24, 2022

Hoeveel per maand sparen FIRE? ›

Hoeveel geld nodig voor FIRE? Hoeveel geld je nodig hebt hangt af van je maanduitgaven, maar een goede vuistregel is om 30 keer je jaaruitgaven aan te houden. Geef jij € 2.000 per maand uit dan heb je een vermogen van € 600.000 nodig.

Hoeveel geld heb je nodig om eerder te stoppen met werken? ›

Het is te simpel voor woorden, maar ieder jaar dat je eerder stopt met werken, heb je een netto jaarinkomen nodig. Stel jouw inkomen is nu €36.000 bruto per jaar inclusief vakantie geld. Netto hou je hieraan over ongeveer €24.000. Je wilt 3 jaar eerder stoppen, dan heb je €72.000 nodig.

Hoe bereik je financieel onafhankelijk? ›

Je bent financieel onafhankelijk als je voldoende geld hebt om zelf te kunnen bepalen wat je doet. Je kunt dan stoppen met werken, omdat je vermogen voldoende inkomen oplevert. Hoeveel geld je daarvoor nodig hebt, hangt af van je levensstandaard.

Hoe werkt FIRE? ›

De FIRE-methode (Financial Independence, Retire Early) is een beweging die ontstaan is met de gedachte door zuinig te leven, slim te besparen en nog slimmer te beleggen, met vervroegd pensioen te kunnen gaan. De methode is zo populair geworden dat er inmiddels duizenden Nederlanders mee aan de slag zijn gegaan.

Wat kan je doen met een half miljoen euro? ›

Een pand kopen om te verhuren kan interessant zijn om een extra passief inkomen met vastgoed te verdienen. Met een vrij te investeren kapitaal van een half miljoen euro kan u eenvoudig een opbrengsteigendom kopen, al dan niet in combinatie met een hefboomfinanciering om een maximaal rendement te behalen.

Wat is de 4% regel? ›

Wanneer je een bepaald vermogen gespaard hebt, kun je jaarlijks 4% van het initiële bedrag uit je vermogen halen voor (minstens) 30 jaar zonder dat het op raakt. Dit jaarlijkse bedrag wordt geïndexeerd naar inflatie. Hierdoor zal je koopkracht gedurende de 30 jaar hetzelfde blijven.

Wat is financieel onafhankelijk zijn? ›

Iemand is financieel onafhankelijk wanneer zijn/haar netto jaarinkomen, bestaande uit inkomen uit arbeid en eigen onderneming en uitkeringen inkomensverzekeringen hoger is dan het bedrag van de lage-inkomensgrens.

Hoeveel procent van de vrouwen is financieel onafhankelijk? ›

eerder. Ook thuis werkt dat door: iets meer dan de helft (53 procent) van de vrouwen is financieel onafhankelijk, tegenover 76 procent van de mannen. "Doordat vrouwen minder verdienen, bouwen ze minder pensioen op, terwijl ze juist langer leven.

Wat is financieel vrij zijn? ›

Financieel vrij zijn houdt in dat je je gewenste levensstijl kunt behouden zonder een regulier salaris.

Waar in beleggen als beginner? ›

Beginnende beleggers kiezen meestal voor beleggingsfondsen, ETF's (trackers) of aandelen. Met aandelen koopt u een klein stukje eigendom in een bedrijf. De koers van een aandeel kan stijgen, gelijk blijven of dalen. Dit hangt af van de verwachtingen van beleggers over de toekomst van dit bedrijf.

Kun je met 2 miljoen rentenieren? ›

Welk kapitaal je daarvoor nodig hebt, hangt af van het rendement van jouw spaar- of beleggingsproducten. Bij een gemiddeld nettorendement van 5% hebt je 480.000 euro nodig om uit te komen bij een jaarlijks rente-inkomen van 24.000 euro. Bij een nettorendement van 2% heb je een kapitaal van 1,2 miljoen euro nodig.

Hoe kunnen vrouwen financieel onafhankelijk worden? ›

Financieel onafhankelijk worden begint met het creëren van inzicht en voor jezelf bedenken wat je precies nodig hebt om je doel te bereiken. Vraag jezelf af hoeveel spaargeld je eigenlijk hebt en hoeveel pensioen je opbouwt. En probeer te bedenken wat je financiële doelen zijn en wat je hoopt te bereiken.

Hoeveel procent van je inkomen investeren? ›

Dat hangt natuurlijk van je leeftijd af en van hoeveel geld je beschikbaar hebt. Wij hebben als gouden regel: schrijf maandelijks tien procent van je inkomen over op een beleggingsrekening. Als je dat je hele leven doet, kun je serieus geld verdienen.”

Hoeveel geld sparen jullie per maand? ›

Daarom is het advies van het Nibud: spaar iedere maand 10 procent van je netto inkomen. Verdien je, laten we zeggen, 2000 euro per maand, dan zou je dus het beste elke maand 200 euro op je spaarrekening moeten zetten.

Hoe meer sparen per maand? ›

Een vuistregel die het Nederlandse Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) daarom aanhoudt, is maandelijks 10% van je netto-inkomen te sparen. Om dit bedrag te bepalen, deel je je maandelijkse netto maandinkomen door tien. Bij een netto-inkomen van 2.000 euro per maand, gaat het dus om 200 euro.

Hoeveel geld vrij te besteden per maand? ›

Overzicht van noodzakelijke uitgaven
GezinssituatieArmoedegrens (netto per maand)
Alleenstaande€ 1.039
Stel zonder kinderen€ 1.423
Gezin met 1 kind€ 1.694
Gezin met 2 kinderen€ 1.922
4 more rows

Wat kost 2 jaar eerder stoppen met werken? ›

Eerder stoppen met werken, wat kost dat? Eerder stoppen met werken kost tussen de 6 en 8 procent van je pensioen voor ieder jaar dat je eerder met pensioen gaat.

Is 50.000 euro spaargeld veel? ›

Is 50.000 euro spaargeld veel? Een bedrag van 50.000 euro op je spaarrekening is dus zeker meer dan het doorsnee vermogen van de Nederlander. Maar als je een groot pensioentekort hebt, kan een bedrag van 100.000 euro nog te weinig zijn.

Kan iedereen 3 jaar eerder stoppen met werken? ›

Werkgevers mogen bij eerder stoppen met werken maximaal 3 jaar voor AOW-leeftijd een uitkering van ongeveer € 22.000 per jaar aanbieden zonder dat daar de RVU-heffing op van toepassing is. Dit bedrag is gelijk aan de netto AOW. Het is voor de werknemer dan net of zijn AOW eerder ingaat.

Hoe kun je financieel stabiel worden? ›

Voor je financieel stabiel kan zijn; Zoek uit wat uw schuldensituatie is. Veel mensen worden zelfgenoegzaam over hun schulden zodra ze hun dertigste bereiken. Voor mensen met studieleningen, hypotheken, creditcardschuld en autoleningen is terugbetaling van schulden een andere manier van leven geworden.

Waar kan ik financieel advies krijgen? ›

Als je financieel advies wilt, kun je bij verschillende soorten adviseurs terecht. Bijvoorbeeld bij adviseurs van een bank of verzekeraar, of bij onafhankelijke adviseurs. Beiden geven je advies over wat in jouw situatie verstandig is om te doen.

Hoe maak je een goed financieel overzicht? ›

5 stappen om je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten
 1. Tel je inkomsten bij elkaar op. Maak een lijst van je inkomsten per maand: ...
 2. Tel je uitgaven bij elkaar op. Kijk naar je vaste lasten en je dagelijkse uitgaven: ...
 3. Trek je uitgaven af van je inkomsten. ...
 4. Kijk of je ergens op kunt besparen. ...
 5. Check waar je recht op hebt.

Wat zijn FIRE mensen? ›

FIRE is een afkorting voor Financially Independent & Retire Early, oftewel financieel onafhankelijk en vroeg met pensioen. Het staat voor een levensstijl waarbij werken optioneel is en alleen gedaan wordt wanneer men daar zin in heeft en het nut van ziet.

Hoe kun je slim sparen? ›

Vijf kleine bedragen om te sparen
 1. Korting. We hoeven je vast niet te vertellen dat je een hoop geld kunt besparen als je recepten bedenkt bij de producten die in de supermarkt in de aanbieding zijn. ...
 2. Saldo afronden. ...
 3. Elke dag vaste kleine bedragen sparen. ...
 4. Wisselgeld. ...
 5. Spaar je kleingeld.

Hoeveel multimiljonairs zijn er in Belgie? ›

3 procent van de Belgische bevolking mag zich miljonair noemen. Dat zet ons in de top 10 van rijkste landen. Wie blijft er ons voor en wie komt er na? 340.000 miljonairs telt ons kleine landje.

Wat kan kan je doen met een miljoen? ›

Top 5: Wat jullie zouden doen met een miljoen
 • Huis kopen.
 • Studieschuld aflossen.
 • Reizen.
 • Lieve dingen voor anderen doen.
 • Investeren en er meer geld van maken!

Hoe ver kom je met 1 miljoen? ›

Als je nu 1 miljoen euro aan vermogen hebt, is jouw koopkracht over 40 jaar, bij 2% inflatie, nog maar 445.000 euro. (Maar) 2% inflatie zorgt dus voor een verlies van meer dan de helft van jouw koopkracht.

Hoeveel geld heb je nodig om niet meer te hoeven werken? ›

Om vervolgens te berekenen hoeveel je nodig hebt, doe je dit bedrag keer 25. Als je elke maand zo'n 1.500 euro uitgeeft, kom je uit op jaaruitgaven van 18.000 euro. Volgens de FIRE-basisregel heb je dan 450.000 euro aan vermogen nodig om te kunnen stoppen met werken.

Hoe kan je nooit meer werken? ›

Niet meer willen werken kan verschillende oorzaken hebben. Voel je je diep ongelukkig door je werk? Bespreek je gevoelens met een vertrouwenspersoon op je werk, je huisarts of met iemand in je omgeving. Praten helpt om erachter te komen waar deze gedachten vandaan komen en wat je eraan kunt doen.

Waar in beleggen als beginner? ›

Beginnende beleggers kiezen meestal voor beleggingsfondsen, ETF's (trackers) of aandelen. Met aandelen koopt u een klein stukje eigendom in een bedrijf. De koers van een aandeel kan stijgen, gelijk blijven of dalen. Dit hangt af van de verwachtingen van beleggers over de toekomst van dit bedrijf.

Hoe beleggen in indexfondsen? ›

Zelf indexbeleggen kan door via een broker indexfondsen of ETF's aan te kopen. U opent een beleggingsrekening bij een broker en stort geld op uw rekening. Vervolgens kiest u welke indexfondsen of ETF's u wilt aankopen en legt u uw order in. Hiervoor dient u dus zelf de gewenste indextrackers te selecteren.

Van de betekenis tot jouw doelbedrag berekenen en van een stappenplan tot een uitleg over de FIRE movement; na het lezen van dit artikel ben je klaar om je eigen reis naar financiële onafhankelijkheid te beginnen.. Als we kijken naar de definitie van de FIRE movement, ben je financieel onafhankelijk als je genoeg vermogen of een groot genoeg passief inkomen hebt om al je uitgaven te dekken.. Een makkelijke vuistregel is dat je 25 keer je huidige jaaruitgaven bij elkaar spaart en belegt, afhankelijk van hoe zuinig je wil leven als je stopt met werken en hoe oud je bent als je met pensioen gaat.. Door je uitgaven van de afgelopen drie maanden op een rij te zetten, ontdek je wat je gemiddelde uitgaven per maand zijn.. Tijdens het doorspitten van je bankrekening zie je meteen of je nog voor abonnementen betaalt die je toch niet meer gebruikt, of dat er categorieën zijn waar je meer geld aan uitgeeft dan je verwachtte.. Bedenk waarom je FIRE wil worden Reken uit hoeveel je elke maand opzij kunt zetten Verlaag je uitgaven Vergroot je inkomen Beleg je geld. Als het goed is, heb je bij het berekenen van jouw doelbedrag al je bankrekening onder de loep genomen en gekeken waar je kunt besparen.. Sterker nog, zolang je goed spreidt en als het ware niet op één paard wedt (je belegt bijvoorbeeld niet alleen in Apple, maar in een indexfonds, waar soms wel duizenden aandelen in worden verzameld) en bovendien een lange beleggingshorizon hebt (voor de lange termijn belegt), is beleggen minder risicovol dan je zou denken.. Voordat je aan de slag gaat is het wel goed je in te lezen op dit onderwerp - je kunt immers altijd je inleg verliezen en die kans wil je verkleinen.. Iedereen zou het in theorie kunnen bereiken, maar hiervoor moet je wel kritisch naar je uitgaven kijken en vervolgens kiezen om bewust te consuminderen en tijd te investeren in het vergroten van je inkomen.. Natuurlijk kun je besluiten dat de FIRE movement niets voor jou is, als je vindt dat je nu al een rijk leven leidt.. Vergeet tijdens je reis niet af en toe te kijken hoe je ervoor staat en of je goed op weg bent om je doel te bereiken.. Volgens de FIRE movement heb je dit pas bereikt als je zoveel vermogen of passieve inkomsten hebt, dat je de keuze hebt om te stoppen met werken.. Bij FIRE gaat het om zoveel mogelijk van je inkomen te sparen en te beleggen, zodat het je zoveel rendement oplevert dat je eerder kunt stoppen met werken.

Kies NU voor een schuldenvrij leven Zorg voor inzicht in uw uitgaven Start met consuminderen Kies voor een hoog rendement Gebruik het achtste wereldwonder Investeer in een passief inkomen Bouw met vastgoed aan financiële onafhankelijkheid Nu meer sparen laat u eerder stoppen met werken Zorg voor een goede pensioenvoorziening Financieel onafhankelijk met een financiële planning Laat een vermogensbeheerder voor u beleggen Neem zelf de touwtjes in handen met beleggen Vergelijk en vind de beste weg tot financiële onafhankelijkheid. Die vrijheid komt als u financieel onafhankelijk bent en niet meer hoeft te werken voor een ander.. En van uw inkomen.. Sommige mensen vinden het eenvoudiger om het uitgavenpatroon aan te passen, dan om meer inkomen te genereren.. En het verlaagt het bedrag dat u later nodig hebt om van te leven.. Om financieel onafhankelijk te worden moet u meer doen dan alleen sparen .. Beleggen is de sleutel voor financiële onafhankelijkheid.. Beleggen in vastgoed kan ook voor beginners .. Stel u bent 30 jaar en het lukt het om 50% van uw maandelijkse inkomen voor uw toekomst aan het werk te zetten.. Dan kunt u volgens de tabel aan het begin van dit artikel na 17 jaar, dus al op uw 47e stoppen met werken en op dezelfde voet verder leven als nu.. De leeftijd om financieel onafhankelijk te worden en te stoppen met werken hangt samen met het geld dat u er maandelijks voor kunt reserveren.. Een vermogensbeheerder kan u helpen om uw doel te bereiken om financieel onafhankelijk te worden.. Weet u nog niet of u wilt laten beleggen door een vermogensbeheerder of dat u zelf wilt beleggen voor financiële onafhankelijkheid?. Op basis van uw wensen en situatie zetten wij de aanbieders voor u op een rij die het beste bij u passen.

FIRE is een lifestyle die ertoe zou moeten leiden dat iedereen zodanig kan leven dat geld geen rol meer speelt bij het afwegen van de keuzes die je maakt in het leven, wanneer hij of zij de basisregels naleeft.. Maak eens een overzichtje voor jezelf van de dingen die je afgelopen. maand hebt gedaan en die je een gevoel van geluk hebben gegeven.. met EUR 0 begint; netto inkomen en uitgaven gelijk blijven; een rendement van 5% op jaarbasis maakt (na inflatie) gedurende de opbouwfase, bijvoorbeeld door ‘ low-cost ETF’s’ te kopen; en tijdens je (vervroegd) pensioen 4% van je vermogen jaarlijks uitgeeft en je vermogen ‘eeuwig’ in stand moet blijven.. Als je je dit realiseert, dan wordt het wel erg verleidelijk om toch maar eens een uurtje te gaan zitten om zorgverzekeringen of de aanbieders van internet en TV, of mobiele telefonie te vergelijken en/of iets minder vaak naar de Starbucks te gaan of door je vliegtickets in het vervolg op een veel goedkopere wijze te kopen.. Noem het een game changer of een eye opener , maar als je dit. principe (dat ook wel het ‘rente op rente effect’ wordt genoemd) begrijpt, verandert. je kijk op geld en uitgaven.. Laat dit even op. je inwerken… Realiseer je ook dat met een lager startkapitaal, een lager. rendement en/of met een lagere maandelijkse inleg je dit resultaat ook krijgt (zij. het dat het iets langer duurt).. Realiseer je dan dat de eerste grafiek ook van toepassing is, als je een auto koopt die EUR 10.000 minder kost dan degene die je nu op het oog hebt.. Door in dit voorbeeld de auto te kopen die EUR 10.000 duurder is, loop je de kans mis om over 10 jaar EUR 20.000 op je rekening te hebben, of over 35 jaar bijna EUR 110.000 die je zou hebben gehad als je het geld in plaats daarvan had geïnvesteerd.. Wanneer het gaat om de safe withdrawal rate , dan gaat het om het maximale percentage van je opgebouwde vermogen dat je jaarlijks mag uitgeven gedurende je pensioen, zonder dat je gedurende je leven zonder geld komt te zitten.. Een klein verschil ten opzichte van 4% zou je wellicht denken, maar wel één met een groot effect op het aantal jaren dat je nog te gaan hebt voordat je met vervroegd pensioen kunt.. Door consequent te besparen op zaken die daar niet aan bijdragen en gebruik te maken van life hacks zoals het kopen van goedkope vliegtickets , vergroten zij hun spaarpercentage, kunnen zij (meer) investeren (bijvoorbeeld door te beleggen in low-cost ETF’s ) en genieten ze van Einstein’s 8 ste wereldwonder.

Het is een beweging van mensen met het doel om zo snel mogelijk financieel onafhankelijk te worden en vroeg(er) met pensioen te kunnen.. Het gaat er vooral om dat je niet meer hoeft te werken om je vaste lasten te betalen.. Het is dus vooral slim om te focussen op het verlagen van je lasten, het verhogen van je inkomen, en het slim investeren van het geld dat overblijft.. Het uitgangspunt van FIRE worden is vooral dat je genoeg rendement behaalt uit je vermogen om je vaste lasten mee te kunnen betalen.. Dan houd je netto niet meer over, en omdat je meer nodig hebt om rond te komen, ben je alleen maar verder weg van financiële onafhankelijkheid.. Dat kan bijvoorbeeld door te gaan beleggen op de beurs , door een huis te kopen (en af te lossen ) of door een tweede huis te kopen en te verhuren .. Het idee van investeren is dat je geld uiteindelijk meer waard wordt, en dat je er de vruchten van plukt.. Wanneer je 4% van je vermogen pakt, teer je dus niet in op je vermogen.. Wanneer je namelijk belegt op de beurs, groeit je vermogen sneller door het rente-op-rente-effect dan wanneer je je spaargeld op je bankrekening laat staan.. Uiteindelijk rolt er een bedrag uit dat jij maandelijks moet investeren om financieel onafhankelijk te worden, en te kunnen blijven leven van 4% van je vermogen (fictief rendement).

Voor het gros van de mensen die met FIRE bezig zijn is vroeger met pensioen gaan niet persé het doel, maar vooral de zorgeloosheid die het geeft om niet meer te hoeven werken.. Zodra je FIRE hebt behaald, heb je elke maand genoeg inkomen om je nieuwe leven te leven.. De 4% regel houdt in dat je jaarlijks 4% van je beleggingen kan onttrekken om oneindig van je geld te kunnen genieten .. Dit is zonder dat je het geld dat je hebt belegd opneemt, dit laat je staan om te blijven renderen.. Deze regel kan je dus goed gebruiken om te kijken hoeveel belegd geld je nodig hebt om FIRE te halen.. Het zal misschien iets langer duren, maar als je je gaat verdiepen in bijvoorbeeld passief inkomen, dan zal je zeker iets vinden wat voor jou kan. Elke euro die je extra verdient en die je extra spaart en belegt kan meehelpen.. Natuurlijk kan je er voor kiezen om er langer over te doen of wie weet vind jij slimme manieren om geld te verdienen , waarbij je voelt dat je niet hoeft in te leveren.. Wat ga je in hemelsnaam doen als je met je 40e of 50e al met pensioen bent?. Als ze straks zien hoe mooi het leven voor je is als je FIRE hebt behaald, zullen ze (hopelijk) met verwondering kijken dat het is gelukt.

Dit geeft je al veel meer vrijheid, aangezien je nu alleen nog werkt om extra’s te betalen en je daardoor al een stuk flexibeler bent in het werk dat je kiest.. Schrijf het nummer dat je denkt nodig te hebben op; je kunt dit bedrag gebruiken om te berekenen hoeveel geld je nodig hebt om je resultaten te behalen.. Uit de studie bleek dat de kans 100% is dat je van een bepaald geldbedrag kunt blijven leven wanneer je 4% uitbetaald op jaarbasis en je alleen in aandelen investeert over een periode van 30 jaar.. Wanneer je een ondernemende geest hebt en je het leuk vindt om nieuwe dingen te leren, dan raad ik het je ook zeker aan om een leuke side hustle te starten.. Wanneer je er nog eens voor zorgt met een bescheiden levensstijl dat je vaste kosten beperkt zijn, dan kan je steeds een fors bedrag opzij zetten.. Wanneer je bijna al je geld investeert, bouw je niet echt een buffer op voor slechte tijden op de aandelenmarkt: het is daarom belangrijk om goed op je inkomstenkant te letten.. Wanneer je een goedkope locatie kiest als Bali of Thailand dan kan je vaak sneller je financiële doelstellingen bereiken, zeker wanneer je dit slim combineert met remote werk of het runnen van je eigen internetonderneming.

Misschien klopt dat ook, totdat je beseft dat een zuinige levensstijl je helpt vele malen sneller financieel onafhankelijk te worden.. Dat houdt in dat je ieder jaar leeft van 4% van je fonds.. Als je wilt weten hoe groot je fonds moet zijn om de rest van je leven niet meer te hoeven werken vermenigvuldig je je uitgaven met 25 (als je de 4% WR aanhoudt).. Dit komt uit op (25.000 x 25 =) € 625.000 – als je dit bedrag hebt belegd kun je de rest van je leven zo doorgaan zonder ooit nog te hoeven werken.. Met dit gezamenlijke inkomen hebben jullie een stressvrij leven met meer opties.

Om FIRE te worden komt het er sterk vereenvoudigd gesteld op neer dat je moet zorgen dat je geen schulden hebt, dat je minder uitgeeft dan er binnen komt en dat je het verschil voor je aan het werk zet .. Er zijn mensen die denken dat je van alles moet opgeven om FIRE te worden.. Dat is het percentage van je inkomen dat je niet uitgeeft maar voor je aan het werk zet.. Een FIRE levensstijl helpt ook om duurzamer met de beschikbare middelen op aarde om te gaan.. Ik heb vervolgens voor mijzelf en mijn vrouw uitgezocht of en hoe we FIRE voor onszelf in Nederland voor elkaar zouden kunnen krijgen.

Op het eerste gezegd lijkt FIRE niet voor veel mensen weggelegd, maar in de praktijk zijn er genoeg mogelijkheden om je financiële toekomst naar je hand te zetten.Dit artikel is een uitgebreide introductie op FIRE.. Wat FIRE precies is Hoeveel geld je nodig hebt om FIRE te worden Wat de basisstrategie is om FIRE te worden Welke vormen van FIRE er zijn Waarom de basisprincipes voor iedereen nuttig zijn. FIRE is een soort levensfilosofie die erop gericht is om zoveel vermogen op te bouwen dat je niet meer afhankelijk bent van de inkomsten uit arbeid.. Je verlaagt je uitgaven en je verhoogt je inkomsten.. Een bekende vuistregel is dat je FI bent als je 25x je jaarinkomen hebt gespaard.. In Nederland hebben wij AOW, waardoor je vanaf ergens rond je 68-70ste verzekerd bent van een basisuitkering van minimaal €1200 per huishouden (uitzonderingen daargelaten, als je lang in het buitenland hebt gewoond bijvoorbeeld).. Je kunt dan een stuk meer van je opgebouwde vermogen uitgeven zonder dat het problemen oplevert.. Omdat je door de algemene heffingskorting weinig vermogensrendementsheffing hoeft te betalen als je helemaal niet werkt, heb je dan genoeg aan een vrij besteedbaar vermogen van tussen de €300-400k (uitgaande van een Safe Withdrawal Rate van ongeveer 4%).. Je haalt een gedeelte van je inkomen uit je beleggingen en een gedeelte uit werk.. In een periode dat de beurs slecht presteert, kun je wat meer werken om zo te voorkomen dat je teveel inteert op je vermogen.. Hier werk je nog wel wat meer, maar is de waardestijging van je vermogen in theorie voldoende om jezelf FIRE te maken.. Ook als je je hele leven met plezier werkt, zijn er voordelen aan het hebben van vermogen.. Je kunt dan na je werkzame leven nog van alles doen, je kinderen op weg helpen of een grote woning kopen.

Je moet niet alleen exact weten hoeveel geld eruit gaat elke maand en waar je dat geld aan uitgeeft, maar je moet ook weten hoeveel geld er binnenkomt.. Zodra je dat voor jezelf helder hebt hoeveel geld er elke maand (onnodig) de deur uit gaat en weet hoeveel geld er elke maand binnenkomt, kun je voor jezelf de som maken.. Misschien geef je wel heel veel geld uit aan eten buiten de deur, is je hypotheek aan de hoge kant of blijkt dat je hobby’s stiekem best wel wat geld kosten?. Hoe meer geld je kunt besparen, hoe meer geld je aan het einde van de maand overhoudt dat je vervolgens kunt investeren via indexbeleggen.. Recent las ik het boek ‘Hoe word je miljonair met een gewone baan’ en daar vertelde de schrijver dat indexbeleggen de minst risicovolle manier is om een vermogen op te bouwen wat ook nog zorgt voor het hoogste rendement.

Als je financieel vrij bent, heb je voldoende vermogen om tot het einde van je leven al je uitgaven te bekostigen.. Dit doe je door je daadwerkelijke uitgaven, je jaarlijkse inkomsten minus het bedrag dat je hebt gespaard, te vergelijken met je geschatte uitgaven.. Vanaf het moment dat je begint met beleggen behaal je rendement op je vermogen en groeit het.. Als je een hogere storting kunt doen, groeit je vermogen sneller en ben je eerder onafhankelijk.. Als je gemiddeld een brutorendement wilt halen van 5%, dan moet je accepteren dat het vermogen in een slecht jaar 13% minder waard kan worden.. In stap 1 heb je bepaald hoeveel geld je nodig hebt, uit stap 2 weet je hoeveel geld je kunt beleggen en bij stap 3 heb je het risicoprofiel met het verwachte rendement vastgesteld.. Daarbij heb je verschillende mogelijkheden: ga je zelf beleggen, of maak je het jezelf gemakkelijk en kies je voor uitbesteden aan een vermogensbeheerder.

Je bent FIRE , dus financieel onafhankelijk, als je 25 keer je jaarlijkse kosten aan financieel vermogen hebt .. Vanaf 21 jaar zijn kinderen pas financieel onafhankelijk .. Je mag in kind van 18 jaar en ouder uit huis zetten .. Let er wel op dat dit een vuistregel is waarbij er wordt uitgegaan dat je minimaal 4% rendement op jouw investeringen hebt.. FIRE staat voor Financial Independence Retire Early en is een beweging die inspeelt op het zoveel mogelijk geld opzij zetten om onafhankelijk te zijn.. Je zal dus je jaarlijkse uitgaven moeten uitrekenen om tot je FIRE nummer te komen.. Kijk naar je vaste lasten en je dagelijkse uitgaven: ... Trek je uitgaven af van je inkomsten.. De wet bepaalt dat je als gezaghebbende ouder voor je minderjarig kind onderdak moet verschaffen, maar niet dat dit in je eigen huis moet zijn.. Volgens de FIRE-basisregel heb je dan 450.000 euro aan vermogen nodig om te kunnen stoppen met werken .

Maar wat als je eens nadenkt over de realistische opties die je hebt, rekening houdend met je leeftijd, je verdiencapaciteit en ook je wensen voor de toekomst.. Dit is misschien niet leuk om te horen, maar als je niet budgetteert, plan je het financieel onafhankelijk worden niet, maar probeer je er kans op te maken.. En als je écht niet weet waar je moet beginnen; bij de gratis tools vind je een handige excel die je helpt met het opstellen van een budget.. Maar: als je wilt weten hoeveel zin het heeft om substantieel minder uit te geven dan je verdient, raad ik je aan om dit artikel eens te lezen .. Om je geld niet alsnog uit te geven aan dingen die je op dat moment wilt , maar om dat geld echt te investeren in je toekomst.. Of je het nu leuk vindt of niet; als je arts bent, is je kans op financieel onafhankelijk worden waarschijnlijk wat groter dan wanneer je een commercieel minder succesvol kunstenaar bent.. Nu zeg ik niet dat je de hoogte van je salaris als belangrijkste marker moet kiezen, maar: je zult zeker de eerste niet zijn die niet eens verder kijkt om te zien of er misschien beter betaalde én leukere banen zijn.. Natuurlijk kan het een fijn idee zijn dat een vermogensbeheerder je investeringen regelt, maar het geeft je 0 garanties en je betaalt er flink voor.. Maar zelfs als je dit niet doet, kun je je natuurlijk wel bewuster worden van waar je geld naar toe gaat.

Want zeg nou even eerlijk: het is toch wel fijn als je je geen zorgen meer hoeft te maken over kosten en of je het wel allemaal kunt betalen.. Als je namelijk een vast salaris hebt vanuit loondienst dan weet je dat je afhankelijk bent van je baas voor een salarisverhoging.. Een van de meest bekende manieren om zelf extra vermogen op te bouwen is door te starten om een percentage van je vermogen te gaan beleggen.. Met het verhuren van een appartement of huis dan verdien je maandelijks een mooi bedrag terwijl je er weinig tot niets voor hoeft te doen.. Als je het leuk vindt om producten te verkopen dan is het misschien een goed idee om een bedrijf te beginnen waarbij je jouw eigen producten verkoopt.. Een bekende Day Trading cursus die je op gang kan helpen en je de fijne kneepjes van het vak leert is de online training van Kevin Timmer.. Als je graag full-time bezig wilt zijn met werk dat je voorheen in loondienst deed dan kan je ook voor jezelf beginnen door te gaan freelancen.

Om financieel adviseur in Nederland te mogen zijn, heb je een Wft diploma nodig.. In Nederland kun je rondkomen met 1000 euro in de maand , maar een vetpot is het niet.. In de VS kom je vaak tegen dat je 25 tot 33 keer je jaaruitgaven nodig hebt aan vermogen om FIRE te zijn.. Bij een gemiddeld nettorendement van 5% hebt je 480.000 euro nodig om uit te komen bij een jaarlijks rente-inkomen van 24.000 euro .. Volgens de FIRE-basisregel heb je dan 450.000 euro aan vermogen nodig om te kunnen stoppen met werken .

Het effectief volgen en bijhouden van je financiën begint met budgetteren: een methode van het meten van inkomsten, het aftrekken van de kosten en het beslissen hoe het verschil naar je doelen wordt omgeleid.. Maak je nooit gebruik van gezondheidszorg, dan kan je ervoor kiezen om een hogere eigen risico te nemen bij een zorgverzekering of waarom zou je je oude auto allrisk verzekeringen?. Het afbetalen van schulden is een van de meest effectieve dingen die je kunt doen om geld vrij te maken om te sparen en te beleggen.. Financiële onafhankelijkheid vereist niet dat je stopt met een carrière waar je van houdt, maar je kunt echt geen financiële onafhankelijkheid bereiken zonder een vast inkomen.. Als je veel leest over het onderwerp van een investering waarin je bent. geïnteresseerd, kan je laag kopen, zodat je later hoger kunt verkopen.

Het leven zou niet moeten gaan om zoveel mogelijk werken, zodat je veel geld verdient om spullen te kopen die je niet nodig hebt en die de planeet kapot maken.. Om je pot met geld op te bouwen moet je je geld voor je laten werken.. De populairste en makkelijkste manier om je geld voor je te laten werken is door het te beleggen in trackers, zoals indexfondsen en ETF’s.. Hiermee spreid je je risico en verlaag je je kosten.. Om heel kort te zijn; als je 25 keer je jaaruitgaven bij elkaar hebt gespaard kun je leven van je rendement.. Hoe hoger het percentage van je nettoloon dat jij spaart en investeert in een indexfonds, hoe sneller je pot met geld groot genoeg is om te stoppen met werken.. Je kunt je spaarratio verhogen door je uitgaven te verlagen, maar natuurlijk ook door je inkomen te verhogen.. Er zijn verschillende calculators waarmee je kunt berekenen hoeveel geld je nodig hebt en waarmee je ook rekening kunt houden met pensioen.. Een groot deel van je kosten wordt gedekt door je beleggingen, maar je hebt nog een parttime baan nodig om volledig rond te komen.. Dus zelfs al ben je niet volledig financieel onafhankelijk, met een grote pot met geld heb je toch meer mogelijkheden en ben je minder afhankelijk van werk.

Wat zou je doen als je de rest van je leven niet meer afhankelijk bent van je baan?. De ruimte om te doen wat je hart zegt dat je zou moeten doen.. Wanneer je inkomsten uit vermogen groter zijn dan je uitgaven, dan ben je Financieel Onafhankelijk.. Het doel is om vermogen te vergaren door arbeid, en dan uiteindelijk van het rendement op dat vermogen te leven.. De 4% regel stelt dat je op lange termijn ongeveer 4% van je vermogen per jaar kan opnemen, zonder dat daardoor je totale vermogen krimpt.. Dat komt omdat je om van 4% te leven, je 25 keer je jaarlijkse kosten geïnvesteerd moet hebben.. Om te bepalen hoe lang je weg is kan je je savings rate gebruiken.. Je savings rate is het deel van je maandelijkse netto inkomsten dat je niet uitgeeft.. De combinatie van je savings rate en het rendement dat je behaalt op je investeringen bepaalt hoe lang het duurt voordat je 25x je jaarlijkse uitgaven in vermogen hebt.. Spaar je 40% (ons doel) en behaal je 6% netto rendement, dan bereik je het doelvermogen na 20 jaar.. Je kan vaak besparen op je uitgaven door ze in kaart te brengen, waardoor je misschien ruimte krijgt om te gaan investeren.. Wanneer de inkomstenuit je vermogengroter zijn dan je uitgaven dan heb je financiële onafhankelijkheid bereikt.. In theorie misschien wel, maar in de praktijk moet je in elk geval een modaal gezinsinkomen hebben om een redelijke Savings Rate te behalen zonder echt extreme maatregelen te treffen.. De beste indicatie van hoe snel je FO kan worden is het percentage van je inkomen dat je kan opsparen & investeren.. Als FO niet haalbaar is of niet wat je wilt dan kan je streven naar ‘financieel minder afhankelijk’ (FMA).

Maar dat wordt het wel.. Financial Independence Retire Early, afgekort als FIRE, is een groeiende beweging van mensen die een set van principes toepassen (de FIRE-principes) met als doel om niet pas op je 67 ste met pensioen te hoeven gaan.. Hou dit lang genoeg vol totdat je zo’n groot bedrag hebt opgebouwd dat je ervan kan leven, de rest van je leven.. Een bijkomend voordeel van leven op die manier is dat – op het moment van het bereiken van financiële onafhankelijkheid – je gewend bent aan een zuinige levensstijl.. Hierdoor heb je uiteindelijk ook niet miljoenen nodig om de rest van je leven door te komen.. Deel dit door 12. maanden en je komt op €100 per maand uit).. Maar hoe hoog zou het bedrag moeten zijn. om die levensstijl voor de rest van je leven aan te houden?. Vermenigvuldig het bedrag dat je uitgeeft met factor 25. (uitgaande van de onttrekkingsratio van 4%) en je komt uit op een bedrag. van €50.000 x 25 = €1.250.000.. We gaan er. wel vanuit dat je dat hele bedrag hebt belegd, want dat is onderdeel. van de FIRE-principes.. Benieuwd welke stappen jij zou moeten. nemen voor financiële onafhankelijkheid?. En het bijkomend voordeel is dat je dan nog genoeg tijd hebt om te. verzinnen wat je met al die vrije tijd gaat doen!

Ook vond ik het leuk dat ik een tijdje terug werd benaderd door een van de oprichters van de uitgever Das Mag , met de vraag of ik een boek wilde schrijven over FIRE in Nederland.. En ik merk vrijwel elke keer bij zo’n afspraak dat ik niet meer op de klok kijk om op tijd naar huis te gaan, omdat ik de volgende dag zou moeten gaan werken.. Ik lees in de reacties onder de posts en in e-mails geregeld dat ik mensen help en inspireer, wat ik erg leuk vind om te lezen.. En ik heb tijdens een wat langere vakantie niet meer het gevoel in de laatste week dat het werk er weer aan zit te komen.. Ik ben ook met die enige andere PP-er (PrePensionado, een benaming die we onszelf graag als een soort geuzennaam toedichten) die ik van dichtbij ken regelmatig op pad om percelen en huizen te bekijken.

Om financiële onafhankelijkheid te bereiken dien je niet meer geld te verdienen uit je werk.. Mensen kopen liever een nieuwe wagen, een iPad, (lees: consumptie schulden) in plaats van dat geld te investeren in aandelen en vastgoed (lees: bezit en activa ).. Echte rijken werken niet harder dan arme mensen, ze werken slimmer en laten hun bezit hard voor hun werken.. Ze gebruiken het inkomen uit hun investering opnieuw om nog meer activa te kopen.. Dit alleen al zal ervoor zorgen dat je minder geld zal gaan uitgeven.. Als je financiële onafhankelijkheid wil bereiken en je na het lezen van deze blog overtuigd bent van geworden over het investeren in vastgoed en er onmiddellijk wil mee beginnen, dan ben je op de juiste plaats.. Dan kan je voor jezelf de mogelijkheden ontdekken hoe je financiële onafhankelijkheid kan bereiken.. En wat meer is: hij heeft ze allemaal zelf toegepast én gebruikt ze nog altijd.

Bij FIRE ligt dit iets anders, deze mensen streven er vaak naar om in de 30 of 40 met pensioen te gaan.. Hierdoor is het dus ook mogelijk om je onttrekking uit de portefeuille te corrigeren voor inflatie (gemiddeld 2% per jaar).. het gaat failliet) dan ben je ook al je geld kwijt en zul je dus niet meer van het geld kunnen leven.. Zorg er daarom voor dat je goed inzicht hebt in de risico’s voordat je besluit te gaan beleggen.. Zet je al je geld op een spaarrekening dan kun je er minder lang van leven dan wanneer je het belegd en er dividend over ontvangt en het rendement maakt omdat de onderliggende bedrijven meer waard worden.

Maar je kan er ook voor zorgen dat je niet meer afhankelijk bent van je baan en dat je kan stoppen wanneer je dat zelf wilt.. In het eerdere voorbeeld van de hondenuitlaatservice zit er een limiet aan hoeveel honden je zelf uit kan laten, maar als je anderen voor je laat werken kan je op veel grotere schaal gaan werken.. Een andere goede inkomstenbron om financieel onafhankelijk te worden is dropshipping.. Wanneer je financieel onafhankelijk wilt worden, dan is het. van belang om een goed rendement te krijgen op vermogen.. Moet je zelf nog voor het onderhoud betalen, of zit dat al in bij de fee die je aan het park betaalt?

Je hebt mensen nodig om je gelukkig te kunnen voelen.. Maar hoe fijn het ook is als mensen voor je zorgen en om je geven, zodra je afhankelijk wordt van deze aandacht ben je een makkelijk doelwit voor de tegenslagen van het leven.. Want pas als je voldoende geld hebt om voor jezelf te zorgen kun je echt onafhankelijk zijn.. Dat maakt je vrij en onafhankelijk.. Hoe beter jij voor jezelf kunt zorgen, des te minder je afhankelijk wordt van anderen.. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken .. Door jezelf onafhankelijker te maken voel je je vrijer en zelfstandiger.

Er zijn ook mensen die bewust met dit principe bezig zijn maar niet als doel hebben om zo snel mogelijk te stoppen met werken.. Als jij nu al weet dat je straks veel meer geld op jaarbasis wilt gaan uitgeven dan dat je nu doet, dan zal het ook langer duren voordat je het punt van FIRE bereikt.. Is het jou gelukt om met jouw manier van leven en door middel van beleggen op het bedrag van €625.000 uit te komen?. Niet voor niets dat veel van deze mensen te kampen krijgen met een burnout en dus opzoek gaan naar een betere balans in hun leven.. Hier hoeft niks mis mee te zijn, want het zou heel goed kunnen zijn dat dit gezin hier enorm van geniet en de ouders zich geen zorgen maken of zij wel of niet vroeg met pensioen kunnen.. Geloof ik er heilig in dat wanneer jouw wil om financieel onafhankelijk te worden sterk genoeg is, jij ook een manier zult vinden waarin het jou toch lukt om te besparen, al is het in het begin maar €50 per maand.

Daarnaast zijn er andere manieren om je inkomsten op te krikken, middels een zogenaamde ‘side hustle.’ Tegenwoordig valt er op allerlei manieren geld te verdienen naast een fulltime baan.. De enige voorwaarde is dat er wat moeite genomen moet worden om er uiteindelijk geld mee te kunnen verdienen.. Veel mensen die voor het eerst een lijst met vaste maandelijkse uitgaven maken komen erachter dat er meer wordt uitgegeven dan verwacht.. Om financieel onafhankelijk te zijn heb je een vermogen nodig waar je van kunt leven.. Per jaar is dat dus €24.000.

De kans is groot dat de hypotheek en de verzekeringen niet van dezelfde aanbieder zijn.. Je eigen financiële situatie is verzekerd in de vorm van een goed inkomen en goede secundaire arbeidsvoorwaarden.. Hij moet immers in een korte periode, soms slechts een paar dagen, in staat zijn om u een heldere analyse voor te schotelen met advies waar u mee verder kunt.. Een adviseur (Engels: consultant ) is iemand die zijn of haar kennis in dienst stelt van anderen en daarbij over het algemeen voor vele verschillende klanten werkt.. Het aanvangssalaris van een Verzekeringsagenten bedraag meestal tussen de € 1.984 en € 2.475 bruto per maand.. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 2.380 en € 3.031 per maand bij een werkweek van 38 uur.. Op deze pagina vind je een gedetailleerd overzicht van de gemiddelde brutolonen per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en dienstverband.. Hij verwacht ook dat de adviseur zijn kennis inzet om bij te dragen aan het succes van zijn bedrijf.. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de situatie zodat je gericht advies kan geven.. In de meeste gevallen begint hun taak met een grondige analyse van een bepaald probleem of een bepaald proces binnen het bedrijf.. Vervolgens komt een consultant (of vaak een team van consultants) op basis van deze analyse tot een advies.. In het geval van een volledig advies over uw financiën moet u rekening houden met een bedrag dat gemiddeld rond de € 1.000,- ligt.. Om Erkend Financieel Adviseur te worden, dient u de Opleiding Integraal Adviseren te volgen en een assessment af te leggen.. Een financieel adviseur verdient ongeveer tussen de € 2500 bruto en ruim € 4000 bruto per maand.

Of je nou net begint of een doorgewinterde belegger bent, het blijft riskant om je verdiensten in de wacht te zetten met een winstpotentieel.. We noemen een ETFs vaak ‘index tracker’ , omdat het een replicatie is van een bestaande index – alsof je al die aandelen los zou kopen, alleen krijg je een fractie van elk, in één keer.. UCITS is een standaard van de EU, waarmee de financiële instellingen zich vrijwillig toelegt op het naleven een aantal regels om veilig en gemakkelijk aandelen te verhandelen binnen Europa.. Soms levert investeren in een buitenlandse ETF ook belastingvoordeel op, maar dat hangt af van de overeenkomsten tussen de landen van de beursgenoteerde bedrijven en de uitgever van je ETF.. Je kunt kijken naar de kostenratio – hoeveel van je investering op gaat aan operationele kosten van de uitgevende instelling.. Een andere optie is de Vanguard Mid-Cap ETF – een mix van allerlei medium grote bedrijven die te groot zijn om te qua groei stagneren en te klein om door één keer bad press van de kaart geveegd te worden.

Videos

1. Hoe kan je financieel onafhankelijk worden zonder hoog inkomen?
(Semmie)
2. "FIRE is onzin" - Hoe realistisch is FIRE?
(LangzaamRijker)
3. FINANCIEEL ONAFHANKELIJK worden via 6 STAPPEN IN 2021!
(Eigen Vermogen)
4. 🔴 Financieel onafhankelijk worden? Ziehier het succesverhaal van Hamid & Ray.🏆.
(Hoe investeren in vastgoed)
5. 10 TIPS OM FINANCIEEL ONAFHANKELIJK TE WORDEN (DEZE TIPS VOLG IK OOK)
(Focuss Op Financiën)
6. Hoe Realistisch is Financiële Onafhankelijkheid?
(LangzaamRijker)

You might also like

Latest Posts

Article information

Author: Moshe Kshlerin

Last Updated: 08/06/2022

Views: 6030

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Moshe Kshlerin

Birthday: 1994-01-25

Address: Suite 609 315 Lupita Unions, Ronnieburgh, MI 62697

Phone: +2424755286529

Job: District Education Designer

Hobby: Yoga, Gunsmithing, Singing, 3D printing, Nordic skating, Soapmaking, Juggling

Introduction: My name is Moshe Kshlerin, I am a gleaming, attractive, outstanding, pleasant, delightful, outstanding, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.